Beatrix Ruf nieuwe directeur Stedelijk Museum

Beatrix Ruf wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Duitse Ruf (1960), nu directeur van de Kunsthalle Zürich, treedt per 1 november in dienst van het museum voor moderne en hedendaagse kunst. De benoeming werd vandaag door het museum bekendgemaakt.

Rutger Pontzen
Beatrix Ruf Beeld Robin de Puy
Beatrix RufBeeld Robin de Puy

Ruf geldt als een zwaargewicht in de internationale kunstwereld. Op de 'Power Top 100' van kunstgrootheden, uit 2013, van het Amerikaanse tijdschrift Art Review, stond ze op de zevende plaats. Volgens ingewijden is ze krachtdadig, politiek gewiekst en goed op de hoogte van de mondiale kunst.

De Duitse studeerde psychologie, etnologie en kunst- en cultuurwetenschappen, en werkte na haar studie aan het Conservatorium van Wenen als freelance curator, choreografe en critica. Van 1994 tot 1998 was ze als tentoonstellingsmaker verbonden aan het Kunstmuseum des Kantons Thurgau. Daarna was Ruf directeur van het Kunsthaus in Glarus. In 2001 ging zij de Kunsthalle in Zürich leiden.

Daarnaast was Ruf als curator betrokken bij de opbouw van de privé-collectie Ringier AG en is ze onder meer bestuurslid van het Weense museum voor moderne kunst MUMOK, mentor aan de Universität St Gallen en de Hochschule der Künste in Zürich.

Nieuwe wegen
In de loop der jaren heeft Ruf bij de Kunsthalle Zürich, als (mede) samensteller van de Tate Triennial in Londen (2006) en Yokohama Triennial (2008) een programma laten zien met nadruk op hedendaagse kunst van Westerse en niet-Westerse origine, waarin weinig plaats is voor kunstenaars uit Amerika. In plaats van de hedendaagse kunst als een noodzakelijke voortzetting van de moderne kunst te zien, probeerde Ruf nieuwe wegen in te slaan en met 'vergeten' kunstenaars de kunstgeschiedenis aan te vullen en te corrigeren. In de Kunsthalle kregen jonge kunstenaar als Wilhelm Sasnal, Keren Cytter en Trisha Donnelly een tentoonstelling, onder meer John Miller, Richard Prince, Isa Genzken en Sarah Lucas maakten voor Zürich grote installaties.

In een eerste reactie zegt de nieuwe Stedelijk-directeur 'vereerd en geroerd' met haar benoeming te zijn. De uitdagende en toonaangevende tentoonstellingen van het Stedelijk waren voor haar 'altijd een voorbeeld en een baken voor mijn eigen werk en denken. (...) Het Stedelijk is een museum dat ons laat zien hoe te leven in het nu en hoe de toekomst kan worden gebouwd op traditie'.

Andere koers
Gezien haar brede opleiding, achtergrond en werkzaamheden lijkt Ruf met het Stedelijk een andere koers te gaan varen dan haar voorgangster, Ann Goldstein, die vorig jaar vroegtijdig als directeur vertrok. Goldstein was, voordat ze in Amsterdam directeur werd, enkel verbonden aan een instituut: het Museum of Contemporary Art in Los Angeles, waar ze van bibliothecaris opklom tot hoofdconservator.

Voor Goldstein gold de minimale en conceptuele kunst uit Europa en Amerika als de kern van haar tentoonstellingsprogramma, zowel in Los Angeles als Amsterdam.

Ruf zal met zakelijk directeur Karin van Gilst de directie van het Stedelijk Museum vormen. De Duitse zal de komende maanden al, samen met de staf, werken aan het artistieke programma van het Stedelijk Museum.

Ann Goldstein vertrok vorig jaar vroegtijdig als directeur. Beeld anp
Ann Goldstein vertrok vorig jaar vroegtijdig als directeur.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden