‘Beatrix moet uiterlijk in 2010 aftreden’

Zeker in 2010 moet koningin Beatrix afstand van de troon hebben gedaan: 55 procent van de Nederlanders is deze mening toegedaan....

Van onze verslaggever

De tevredenheid over hoe Beatrix de laatste kwart eeuw heeft geregeerd, is groot. ‘Vrij’ tot ‘heel’ tevreden is 60 procent, 13 procent is vrij tot zeer ontevreden.

Bijna tweederde van de bevolking (62 procent) meent dat kroonprins Willem-Alexander het vertrouwen verdient als koning van Nederland. In een onderzoek van het Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag ligt dit percentage hoger: ruim 73 procent vindt dat hij klaar is voor het koningschap.

Opmerkelijk in het peil.nl-onderzoek is dat 54 procent er weinig tot zeer weinig moeite mee zou hebben, als koningin Beatrix de politiek soms negeert. Als de koningin tegen een voorstel is van haar ministers, denkt 40 procent dat ze laat horen wat ze vindt en enige druk zal uitoefenen. Ruim 20procent denkt dat ze in dat geval geen druk uitoefent, 21 procent taxeert dat Beatrix steviger druk zal uitoefenen en zal proberen te voorkomen dat een voorstel wordt aangenomen.

Van de Nederlanders denkt 60procent dat het is voorgevallen dat individuele leden van het kabinet beslissingen niet hebben genomen, omdat de koningin het voorgenomen beleid niet op prijs stelt.

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de afstand van Beatrix tot het volk vrij groot tot heel groot is. Ze heeft meer warmte getoond in de afgelopen jaren, zegt 58 procent. Hetzelfde percentage vindt dat ze juist meer warmte moet tonen.

Los van deze meningen heeft Nederland zaterdag op massale wijze Koninginnedag gevierd. Nergens zijn grote problemen gesignaleerd. Amsterdam ontwaakte zaterdag nogal langzaam, na een succesvolle Koninginnenacht. Hoewel de traditionele vrijmarkt, die om zes uur ’s morgens al begon, heel wat publiek trok, kwam de grote groep bezoekers pas in de middag op gang. Op het Museumplein, waar een muziekspektakel werd gehouden, stonden op het hoogtepunt meer dan zestigduizend toehoorders.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden zaterdag ongeveer 180duizend reizigers. Hoewel de treinen bomvol zaten, bleven volgens NS problemen uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden