Beatrix maant tot spoed bij formatie

'Wat het land nodig heeft is een kabinet', verwoordde gisteren informateur Frits Korthals Altes de opdracht die hij en Rein Jan Hoekstra even daarvoor van koningin Beatrix hadden meegekregen....

Hoe zeer Beatrix hen tot spoed gemaand heeft, blijkt wel uit hun opdracht om niet met drie of vier partners een compleet regeerakkoord in elkaar te timmeren, maar slechts tot een principe-afspraak te komen over samenwerking. Sinds Lubbers I (1982-1986) is op deze wijze in Nederland geen kabinet meer gevormd.

Ook de wijze waarop Beatrix gisteren zelf te werk ging, gaf aan dat zij vindt dat haast geboden is. De fractievoorzitters van alle politieke partijen en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, evenals de vice-voorziutter van de Raad van State waren 's ochtends en 's middags bij haar langs geweest om hun adviezen te geven. Vroeg in de avond benoemde zij Korthals Altes en Hoekstra al.

De liberaal Korthals Altes (72), van beroep advocaat, heeft grote kabinetservaring en was laatstelijk Eerste-Kamervoorzitter. Hoekstra (62) is oud secrataris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken en sinds 1994 lid van de Raad van State. Hij was onlangs in het nieuws als lid van de Commissie Van den Haak, die onderzoek deed naar de beveiliging van Pim Fortuyn.

De twee informateurs benadrukten gisteravond dat zij een lijmpoging van de gesprongen CDA/PvdA-formatie uitsloten. Ze stelden bovendien dat ze het ook niet tot hun opdracht rekenen een minderheidskabinet te vormen, zoals CDA-leider Balkenende gaf gisteren aan dat hij zo'n kabinet tot de mogelijkheden vindt behoren.

'Wij hebben de opdracht een meerderheidskabinet te formeren', aldus Hoekstra, die ook nog eens benadrukte dat daarvoor meer dan 75 zetels noodzakelijk zijn. Een kabinet van CDA, VVD en ChristenUnie behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Zowel de LPF, als D66 en ChristenUnie en SGP zijn bereid over regeringsdeelname te praten, lieten zij gisteren na gesprekken met de koningin weten. Het CDA lijkt voor de LPF te kiezen, de VVD heeft een duidelijke voorkeur voor D66.

VVD-leider Zalm acht D66 veel stabieler dan de LPF. 'En je moet van elkaar op aan kunnen in deze moeilijke tijden.' De informateurs gaan vandaag met alle fractievoorzitters van de politieke partijen praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden