Beatrix is sinds aanslag geliefder

Kinderen hebben afgelopen weekend de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn herdacht. In de Grote Kerk kwam zondag een klein groepje jongeren tussen 12 en 18 jaar bijeen onder leiding van een jongerenwerker.

Zaterdag hebben tussen de drie- en vierhonderd kinderen en hun ouders de kinderkerkdienst in de Grote Kerk bijgewoond. De dienst, met als thema ‘Ik heb iets gezien’, was mede bedoeld voor kinderen die de aanslag op Koninginnedag pal voor hun ogen zagen gebeuren.

Vrijdagavond laat werd bekend dat een zevende slachtoffer is overleden. Een 46-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Moergestel bezweek aan de verwondingen die zij opliep toen de 38-jarige Karst T. met zijn auto op het publiek inreed. Bij de aanslag kwam de dader ook om het leven.

De 14-jarige dochter van de overleden vrouw lag gewond in het ziekenhuis. Zij mocht vrijdag naar huis. De moeder lag in het ziekenhuis in Zwolle, de dochter was opgenomen in Apeldoorn.

Koningin Beatrix heeft zich zaterdag bij de opening van de kunstmanifestatie Open Source Amsterdam weer als vanouds tussen de mensen begeven. Zij bekeek (een deel van) de zestien kunstwerken die in de openbare ruimte staan opgesteld langs de drie kilometer lange route tussen de metrostations Bijlmer-ArenA en Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost.

Tijdens het bezoek van de vorstin was in het gebied waar de manifestatie werd gehouden een noodverordening van kracht.

De sympathie voor Beatrix is na het drama op Koninginnedag gegroeid. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die zondag bekend werd gemaakt. Voor het drama vond 72 procent de vorstin sympathiek, na de aanslag groeide dat naar 81 procent. Ook vonden meer mensen (44 procent) dat de koningin dicht bij het volk staat dan ervoor (30 procent).

Uit de peiling blijkt verder dat het aantal Nederlanders dat Beatrix het liefst zo snel mogelijk afstand ziet doen van de troon, na Apeldoorn is afgenomen van 20 naar 14 procent. Daarbij had voor de aanslag 27 procent een voorkeur voor de huidige vorstin, terwijl dat na Koninginnedag 43 procent was.

De Hond houdt elk jaar kort voor Koninginnedag een peiling. Dit jaar heeft hij dat vanwege de aanslag daarna herhaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden