Beatrix gaat met gemeente Delft praten over komende bijzettingen

De koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft begint vol te raken. Prins Bernhard, die vandaag wordt bijgezet, is het zesenveertigste stoffelijk overschot....

Voor de korte termijn worden geen nieuwe bijzettingen verwacht, maar voor een eventuele restauratie van de gewelven onder de kerk of een uitbreiding van de twee koninklijke grafkelders is veel tijd en veel geld nodig.

Gezien het gevoel voor traditie van de Oranjes, ligt het niet voor de hand dat wordt uitgeweken naar een nieuwe locatie.

Het koninklijke mausoleum werd na de dood van koningin Wilhelmina lange tijd niet gebruikt. Veertig jaar na haar dood ging in oktober 2002 de steen van het graf om prins Claus bij te zetten.

Anderhalf jaar later werd koningin Juliana bijgezet en nu haar man prins Bernhard.

Heden ten dage wordt er beduidend sneller een uitvaart geregeld dan enkele eeuwen geleden. Prins Bernhard is tien dagen boven de grond gebleven. Maar voor prins Willem IV duurde het drie maanden en zestien dagen, voor Amalia van Solms vier maanden en dertien dagen.

Die tijd was broodnodig om de plechtigheid te kunnen regelen. Om die reden werd er ook gebalsemd. Prins Bernhard vond dit balsemen voor zichzelf niet nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden