Beatrix besloot zelf over uitvaart paus

Koningin Beatrix heeft geen moment overwogen om zichzelf, prinses Margriet of een ander lid van het Koninklijk Huis af te vaardigen naar de uitvaart van paus Johannes Paulus II in Rome...

Het staat vrijwel vast dat maandag wordt besloten wel iemand naar Monaco te sturen om de begrafenis van prins Rainier bij te wonen. Met dit kleine vorstendom heeft Oranje geen bijzondere band. Gedacht wordt aan prins Willem-Alexander, mogelijk met Máxima.

Dit zeggen goed ingevoerde bronnen. Afgelopen maandagochtend is besloten op paleis Huis ten Bosch op de secretarievergadering dat er geen lid van het Koninklijk Huis naar de teraardebestelling van de paus zou gaan. Volgens een van de aanwezigen zei koningin Beatrix op de vraag 'moeten wij niet ook iemand afvaardigen?', zeer beslist 'Nee.'

Het feit dat andere vorstenhuizen ruimschoots vertegenwoordigd zijn, gesondeerd door premiers, speelde bij de afweging van koningin Beatrix geen enkele rol.

Later die middag ontving Beatrix minister-president Balkenende. Over dit gesprek onder vier ogen is niets bekend geworden. Wel liet de CDA-top donderdagavond doorschemeren teleurgesteld te zijn over het feit dat Balkenende alleen naar Rome zou gaan. Het ligt voor de hand dat een eventuele koninklijke afvaardiging aan de orde is geweest, maar dat Beatrix te kennen heeft gegeven dit niet nodig te vinden.

'Het Vaticaan is wel een erg klein landje', zegt een ingewijde. 'Wij hoeven toch niet naar begrafenissen van kerkvorsten?'

Aan het hof wordt verschillend gedacht over het besluit van de koningin. Een tweede bron: 'Andere vorstenhuizen gaan ook. Waarom zou je miljoenen katholieken voor het hoofd stoten?'

Twintig jaar geleden was het uniek in de geschiedenis van de Nederlandse monarchie dat de protestantse vorstin Beatrix de paus bezocht. De paus eiste dat Beatrix in het zwart verscheen, waaraan zij gevolg gaf. Het gesprek in de privé-bibliotheek van de paus duurde zo'n veertig minuten.

Vice-premier Zalm verdedigde de afwezigheid van koningin Beatrix of een ander lid van het koningshuis bij de uitvaart van de paus. Nederland heeft, zo beklemtoonde hij na afloop van de ministerraad, de hoogste politieke ambtsdrager gestuurd, namelijk premier Balkenende.

Zalm had vrijdag geen goed woord over voor oud-premier Van Agt (CDA), die er deze week schande van sprak dat de vorstin niet naar Vaticaanstad is afgereisd. Zalm wees er fijntjes op dat Van Agt zelf niet aanwezig was bij de uitvaart van twee pausen die tijdens zijn ambtstermijn stierven. Ook toen was er geen lid van het koninklijk huis aanwezig.

De vice-premier kon wel begrip opbrengen voor rooms-katholieken die teleurgesteld zijn over de afwezigheid van de koningin. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 80 procent van alle katholieken het een verkeerd besluit vindt dat Beatrix is weggebleven. Van de ondervraagden zonder onderscheid naar het geloof vindt 47 procent dat. Met de opmerking van Van Agt dat het wegblijven als een belediging moet worden opgevat, is 60 procent van de katholieken het eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden