Bea-bashing

Waar is Maartje van Weegen? Doet ze als royalty-watcher soms alleen het goede oranje-nieuws? Ik zag haar de afgelopen dagen niet één keer voor de NOS-camera's verschijnen....

Cornald Maas

Ik moest het doen met Margriet Brandsma. Die postte voor Paleis Huis ten Bosch. In haar verslag klonken opwinding en stille verwijten door. Er is geen weg terug. Brandsma deelde het Nederlandse volk mede dat onze vorstin aan image-beschadiging lijdt. Zag ik daar rookpluimen? Barstte Beatrix in haar paleis uit haar vel van woede? Zal ze op Koninginnedag nog wel door de NOS-camera's gefilmd willen worden?

Het NOS-Journaal zong onbekommerd de lof van Oranje Beneden. Maandag een labbekakkig overzicht van de commentaren uit de kranten. Het scherpe hoofdredactioneel van NRC Handelsblad - dat van alle commentaren het meest pro-De Graaf was - werd overgeslagen. Was dat toch te veel van het goede? Een dag later werden de onthullingen in het boek van de AD-journalisten Kooistra en Koole tot opening van het Journaal gebombardeerd. Interviewtje door Brandsma met de journalisten en klaar is Kees. Ze gaven zelf al aan dat een groot deel van hun bronnen anoniem is. Toch werden hun veronderstellingen en onthullingen door het Journaal onverkort als feiten gepresenteerd.

Netwerk nam de moeite om recente Bea-incidenten, die haar invloed verraden, in kaart te brengen. Maar ik zag nog geen diepgravende analyse van haar huidige bevoegdheden. Politiek Den Haag weet nauwelijks raad met de discussie. Komt met nietszeggende commentaren of vliegt uit de bocht. Van de 'papierversnipperaar' van De Hoop Scheffer werd in overzichten al vaak dankbaar gebruik gemaakt. Verder veel deskundigen gehoord met - soms prikkelende - meningen, maar een pittig debat zag ik nog niet.

En zo blijft de discussie over macht van Beatrix voorlopig een mediaspektakel. Met soms opvallende tv-momenten. RTL-verslaggever Frits Wester, boodschapper van de De Graaf-primeur, werd door een collega van NOVA liefdevol ondervraagd. Wouke van Scherrenburg tegen Thom de Graaf: 'Nou, da's scoren hè, zoveel positieve reacties. Zelfs de cartoons gaan over u. Lekker veel aandacht, da's nooit weg.' En als De Graaf relativeert: 'U bent braaf hè.'

Het laatste taboe geslecht!, hoor ik steeds weer. Het geeft te denken over de hete hangijzers van Nederland. En waarom zag ik Maartje van Weegen niet? Ik heb zo mijn vermoedens. Ze iste vriendelijk. Geruststellende woorden passen niet in een scenario van Bea-bashing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden