BBC zorgt voor verfijning van klassenmaatschappij

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Ik ben geboren in wat je zou kunnen omschrijven als de lower-upper-middle class.' Met één zin maakte George Orwell ooit de Engelse klassenmaatschappij belachelijk. Lang na het verscheiden van de schrijver is de obsessie met class nog springlevend op het eiland. In een poging de klassenmaatschappij te herordenen zijn er zeven nieuwe hokjes gecreëerd.

Vroeger zag de klassenmaatschappij er overzichtelijk uit. Er was een grote arbeidersklasse, een opkomende middenklasse en een kleine, doch machtige upper-class. Geld en beroep speelden natuurlijk een rol, maar belangrijker klasseindicatoren waren uiteindelijk het aantal erwten dat je op je lepel schuift, hoe je 'either' uitspreekt en hoe je het kleinste kamertje van het huis aanduidt. Nu de arbeidersklasse grotendeels is geëmancipeerd en de aristocratie wat is gekrompen, is de middenklasse overbevolkt geraakt.

De middle-class was al gesplitst in lower-, middle- en upper, maar ook dat onderscheid is nog te grof in deze postmoderne tijd. Om voor meer duidelijkheid te zorgen heeft de BBC de Great British Class Survey gehouden, waar 161 duizend Britten aan zouden deelnemen. Naast voor de hand liggende vragen over inkomen, bezit en beroep, moesten deelnemers aangeven hoe vaak ze uit eten gaan, wat ze lezen, of ze politiek actief zijn, of ze schoonmakers binnen hun kennissenkring hebben en of ze liever naar Haydn dan naar hiphop luisteren. Op alle gebieden - financieel, sociaal en cultureel kapitaal - scoorde de 'elite' het hoogst, gevolgd door de 'gevestigde middenklasse', wier leden net iets iets te weinig naar het ballet gaan.

De leden van de technische middenklasse zijn welvarend, maar zijn sociaal wat geïsoleerd en cultureel gezien apathisch. Het spiegelbeeld zijn de 'nieuwe welvarende arbeiders'. Zij zijn niet vermogend, maar hebben wel een groot sociaal netwerk, alsmede interesse in wereldmuziek, Franse films en de experimentele gerechten van topkok Heston.

De vijfde sociale laag is de 'traditionele arbeidersklasse', die weinig sociaal, financieel en cultureel kapitaal bezit, maar wier leden wel de hypotheek op hun degelijke eensgezinswoning bijna hebben afgelost.

Een stuk jonger zijn de 'opkomende dienstverleners', werknemers uit de dienstverlenende sector die niet veel koopkracht hebben, maar een druk sociaal-cultureel bestaan leiden, met name in de stad. Tot slot is er het 'precaire proletariaat', een mooi woord voor 'onderklasse', waartoe 15 procent van de Britten behoort.

Groot-Brittannië krijgt eerste zwarte markiezin

De sociale mobiliteit is de laatste jaren afgenomen binnen de Britse samenleving, maar een zonderlinge aristocraat bezorgt de adel binnenkort wat vers bloed: Groot-Brittannië krijgt voor het eerst een markiezin met een donkere huidskleur. De zoon van de 7de markies van Bath gaat in juni trouwen met actrice en televisiekok Emma McQuiston (26), dochter van een Nigeriaanse oliebaron. Ze zal dankzij het huwelijk eerst de titel van burggravin krijgen en wanneer haar nu 80-jarige schoonvader overlijdt, kan ze zich markiezin noemen, de hoogste titel na hertogin. De 7de markies staat bekend als meest excentrieke van alle Britse edellieden. Hij ziet er uit als een hippie, klust bij als safarihouder en weet zich op zijn landgoed Longleat omringd door tientallen maîtresses, 'wifelets' genoemd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden