BBC onder vuur om vertrekgeld

LONDEN - De BBC heeft in de afgelopen drie jaar in totaal 25 miljoen pond (29 miljoen euro) meegegeven aan 150 vertrekkende managers. In een kwart van de gevallen bleek de gouden handdruk veel te hoog te zijn geweest. Met deze grootmoedigheid heeft de Britse publieke omroep een nieuw schandaal over zichzelf afgeroepen.


De BBC was al eerder zeer genereus bij het uitdelen van gouden handdrukken. Sinds 2005 is er 60 miljoen pond meegegeven. Het voorlopige record staat op naam van topmanager Jenny Abramsky die vijf jaar geleden met 5.2 miljoen euro de burelen verliet. Uit een rapport van de National Audit Office (NAO), de Britse Rekenkamer, is nu gebleken dat de goudenhanddrukcultuur sinds 2010 uit de hand is gelopen. Dat heeft ironisch genoeg te maken met de bezuinigingen waarbij 195 managers moesten vertrekken.


De gemiddelde ontslagpremie bedroeg 191 duizend euro, met uitschieters naar 1,2 miljoen euro. Zo kreeg de tweede man van de BBC, Mark Byford, in 2010 1,1 miljoen euro mee, bovenop een pensioenpot van 4,3 miljoen euro. Byford kon er nog op wijzen dat hij dertig jaar bij de BBC had gewerkt, maar sommige ontvangers kregen al na een of twee jaar een dikke kiss off, dit in strijd met de eigen richtlijnen. Een enkeling kreeg wroeging. Zo stuurde Roly Keating, die de BBC vrijwillig had verruild voor de British Library, een 218 duizend euro terug, de helft van zijn gouden handdruk.


Wie de gouden handdrukken heeft goedgekeurd is onbekend. Tijdens een interview op BBC's Newsnight beweerde James Purnell, hoofd strategie en digitale zaken, dat het collectieve beslissingen waren. Hij erkende dat het een bende was binnen het management. Bij zijn aantreden enkele maanden terug heeft BBC-directeur Tony Hall een inkomensplafond van 175 duizend euro ingesteld. De NAO heeft de BBC gewaarschuwd dat deze laconieke omgang met kijk- en luistergeld slecht overkomt bij de bevolking, zeker in tijden van economische soberheid.


De BBC komt de laatste jaren regelmatig in opspraak. Onlangs werd bekend dat de BBC 114 miljoen euro heeft verspild aan een digitaal project dat veel te ambitieus bleek te zijn. Ook de renovatie van het Broadcasting House, voor ruim een miljard euro, was volgens critici wat aan de weldadige kant.


Vorig jaar kwam het zedenschandaal omtrent oud-presentator Jimmy Savile aan het licht. Informatie daarover was bij de BBC aanwezig, maar werd binnenskamers gehouden. In een poging om voortaan scherper te berichten over seksueel misbruik belasterden BBC-journalisten de onschuldig ex-politicus Alistair McAlpine, wat bijna leidde tot het einde van het vlaggenschip Newsnight. Directeur George Entwhistle trad uiteindelijk af. Met een stevige gouden handdruk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden