BBC getrotseerd: Jeremy Paxman heeft een baard

De BBC-bazen lijden aan pogonofobie, een angst voor baarden. Dat heeft de bekende BBC-presentator Jeremy Paxman verklaard naar aanleiding van de commotie die deze week ontstaan is over zijn baard.

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Paxman - met baard. Beeld BBC
Jeremy Paxman - met baard.Beeld BBC

Al het wereldnieuws was even vergeten toen de trouwe kijkers van Newsnight maandagavond afstemden op hun favoriete actualiteitenprogramma. Tot veler schrik bleek de anchorman zijn vakantiebaard te hebben laten staan. Geen jeukstoppels, maar een echte baard. Bij gebrek aan ander groot nieuws ontstond een heus na- tionaal debat: straalde Paxman nog meer autoriteit uit, of was hij er juist onverzorgd uit gaan zien? Of ouder?

Plagend
De meeste reacties waren plagend van aard. Paxmans collega Emily Maitlis stuurde een foto van zichelf met snor de wereld in. In The Daily Telegraph wanhoopte columniste Hannah Betts: 'Paxo, jij en jouw prachtig gekerfde gezicht zijn hot. Waarom verberg je je meest verleidelijke bezit? Het werkt zelfs niet voor Brad Pitt met diens schaamharige Jethro Tull/ZZ Top-obsceniteit?' Thrillerschrijver Ian Rankin zei dat hij zich even in 1973 waande.

De enige echt positieve reactie kwam van het Beard Liberation Front, dat overweegt Paxman de Baard van het Jaarprijs toe te kennen. Volgens Paxman tonen de reacties een afkeer van gezichtshaar aan, en zijn werkgever zou daaraan meewerken. 'Tenzij je mazzel hebt door als Oom Albert uit Only Fools and Horses, Demis Roussos of Abu Hamza door het leven te gaan, is de BBC over het algemeen net zo pogonofoob als Enver Hoxha.' De Albanese dictator van weleer verbood baarden.

Studiotoilet
Diverse BBC-presentatoren hebben inmiddels beaamd dat ze van hun leidinggevenden geschoren op de buis dienen te verschijnen. Michael Buerk, de verslaggever die in 1984 de hongersnood in Ethiopië wereldkundig maakte, is ooit kort voor de uitzending met scheerspullen naar het studiotoilet gestuurd. Voormalig BBC-baas Mark Thompson koestert wel een Vincent van Goghbaardje, maar hij kwam dan ook niet vaak in beeld.

Paxman kan zich veel veroorloven en trekt zich niet snel iets aan van kritiek. Hij presenteerde ooit een aflevering in korte broek, maar dat bleef onzichtbaar voor de kijker. Vorig jaar riep hij trouwens nog juist de toorn van de baarddragers over zich af door tijdens het partijcongres van de liberaaldemocraten vast te stellen dat daar het 'baardquotum was gedaald'. En toen Frank Dobson in 1997 minister van volksgezondheid werd riep Paxman furieus uit: 'Maar hij heeft een baard!'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden