BBC: geen massavernietigingswapens in Irak

Een speciale 1400-koppige onderzoeksgroep heeft tot dusver geen bewijzen gevonden voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Dat heeft een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris gezegd tegen het BBC-televisieprogramma Daily Politics....

Een tussenrapportage van de door Amerikanen geleide onderzoeksgroep wordt volgende maand verwacht. Tot die tijd willen de Amerikaanse en Britse regering geen commentaar geven.

Als de rapportage inderdaad uitwijst dat er ondanks grootschalige inspanningen geen Iraakse wapens zijn gevonden, dan is dat politiek bijzonder slecht voor zowel de Amerikaanse president Bush als de Britse premier Blair. De eerste ziet zijn populariteit mede door het Irakbeleid steeds verder afkalven. Juist dinsdag nog zei hij tegen de Algemene Vergadering van de VN dat de oorlog tegen Irak gerechtvaardigd is geweest.

Net als Bush voerde ook Blair eerder aan dat de acute dreiging van Iraakse massavernietigingswapens een ingrijpen in Irak legitimeerde, ook zonder nadrukkelijke instemming van de VN-Veiligheidsraad. De Britse eerste minister ligt onder vuur wegens het vermeend aandikken van een regeringsrapport over het Iraakse gevaar en wegens de vermoedelijke zelfmoord van een Britse wapendeskundige die twijfels zou hebben geuit over de zorgvuldigheid van de rapportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden