Bayrou geeft Fransen geen stemadvies

De Franse politicus François Bayrou geeft geen stemadvies aan zijn zeven miljoen kiezers voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Bayrou werd zondag in de eerste ronde derde en is daardoor uitgeschakeld, maar is met ruim 18 procent voor zowel Sarkozy (31 procent) als Royal (26 procent) een aantrekkelijke bondgenoot. ‘Sinds de uitslag vinden beide partijen mij ineens enorm sympathiek’, liet Bayrou op een persconferentie met een lachje weten.

Wederzijds is die sympathie niet. Vooral Sarkozy kreeg er van langs. Bayrou schilderde hem af als een machtswellusteling, die persoonlijk zeggenschap wil over politiek, media en economie. Bayrou vergeleek hem met Berlusconi. ‘Hij heeft een hang naar intimidatie en bedreiging. Hij wil de macht op een nog nooit vertoonde manier naar zich toetrekken’, luidde zijn beschuldiging.

De intimidatie waarover Bayrou repte, houdt verband met een telefoontje van Sarkozy, waarover het weekblad Le Canard Enchaîné berichtte. Daarin zou Sarkozy hebben gezegd dat ieder parlementslid van Bayrou’s UDF die niet zijn steun voor Sarkozy in een brief vastlegt, bij de parlementsverkiezingen in juni in zijn of haar kiesdistrict kan rekenen op een tegenkandidaat van Sarkozy’s UMP. Ongeveer de helft van de dertig UDF-parlementariërs kwam in 2002 in het parlement dankzij een lijstverbinding met de UMP.

Bayrou noemde zichzelf woensdag ‘immuun’ voor druk die Sarkozy op hem uitoefent. Dat een tiental UDF-parlementariërs inmiddels heeft opgeroepen om Sarkozy te stemmen, noemde hij ‘hun vrijheid’. Zelf wil hij een nieuwe partij oprichten, de Democratische Partij, om het politieke centrum te kunnen vertegenwoordigen. ‘De UDF wordt te veel als een rechtse partij gezien.’

Maar Bayrou’s beweging richting links gaat niet zover dat hij steun betuigt aan Royal, al bood die zijn UDF eerder op de dag nog ministersposten aan. Bayrou vindt het programma van Royal ouderwets, omdat zij te veel heil van de staat verwacht. ‘Dat gaat in tegen wat nodig is voor onze economie’.

Volgens Royal heeft Bayrou haar programma ‘slecht gelezen’. Zij heeft hem uitgenodigd voor een publiek debat. Bayrou is daarmee akkoord, maar wil ook met Sarkozy debatteren. Die heeft daar geen behoefte aan, want ‘dat is verwarrend voor de kiezers’, zei hij. Sarkozy staat in de peilingen die na de eerste ronde zijn gehouden, op winst tegen Royal. Zijn voorsprong ligt tussen de 2 en 7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden