BautZuid is iets te gemakzuchtig

Recensent Mac van Dinther eet in BautZuid in Amsterdam.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Hoe komen we in BautZuid?

Via een omweg. Deze recensie had moeten gaan over de voormalige Citroëngarage, een tijdelijk restaurant in Amsterdam-Zuid. Ik had gereserveerd, onder een andere naam, zoals gebruikelijk. Maar bij de ingang werd ik tegengehouden door eigenaar Niels Wouters, die me herkende. Hij wilde me niet binnenlaten.

Huh!? Waarom niet?

Wouters had 'geen zin' in een recensie. Hij haalde zijn kok Sander Louwerens erbij: die had ook geen zin.'

Nou ja! Lekkere boel. En nu?

Simpel. We lichten onze hielen en lopen naar de overkant van de straat waar precies zo'n concept zit: ook een restaurant, ook in een oude Citroëngarage. Want origineel is het natuurlijk al lang niet meer, een restaurant in een oude fabriek of werkplaats, het wemelt ervan. Deze is nog mooier ook: fraaiere garage, chiquere inrichting. Belangrijker: hier mogen we wel binnen. Dit is BautZuid.

Baut: dat kennen we toch?

Zeker. Baut zat tot een jaar geleden nog in een tijdelijk onderkomen aan de Wibautstraat. We bewaren er heerlijke herinneringen aan.

Hoe is de nieuwe plek?

Het oude Baut was rauw en ruig, het nieuwe is strak en glanzend. Een L-vormige hal met een lelieblanke tegelvloer, hagelwitte pilaren en grote glimmende ramen. De kleuraccenten komen van de konings- blauw geverfde stoelen en de letters BautZuid op het plafond. Aan het ene uiteinde van de L zit een bar, aan de andere een galerie. In de knik zit de open keuken. Het is niet klein: BautZuid heeft plek voor 160 mensen.

De punten
Eten 6,5
Bediening 7,5
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 7-

Het menu
Tartaar van gerookte zalm met Granny Smith Kruidenrisotto met zeebaars en salade van babyspinazie Lamskoteletjes met asperges en doperwten Aardbeien met chocolade

De kosten
Viergangenmenu euro: 42,50.

Hoe is het eten?

Het concept is nagenoeg gelijk gebleven - een beetje een zwaktebod. Een menukaart op karton met klassiekers uit de Franse, Italiaanse, Nederlandse en Aziatische keuken. Daarvan bestellen wij het viergangenmenu 'Baut Wandeling'.

Smaakt het?

We hadden dolgraag opgeschreven dat het eten fabelachtig was, al was het maar om de vervelende buren de ogen uit te steken. Helaas is het dat niet. Het voorgerecht van zalmtartaar (vers en gerookt) met friszure blokjes granny smith is prima. Maar de kruidenrisotto van het tussengerecht is een melige rijstebrij van ongare stukjes. De op de huid gebakken filet van zeebaars en de salade van babyspinazie met venkel zijn wel goed, maar de slag op het bord is dan al verloren.

Als hoofdgerecht hebben we lam met asperges: vier koteletten met sappig, mals vlees aan het bot. Maar de asperges zijn op de bon. Op ons bord ligt een handvol aspergeschijfjes in een zoute saus met halfgare doperwten. Met zijn tweeën bij elkaar komen we nog niet tot een hele asperge. Veel vlees, weinig groente: het zou juist andersom moeten.

Het dessert is ons verkocht als aardbeien met chocolade. Dat materialiseert op ons bord als een ingewikkeld fröbelwerk van chocola - brownie, crème, 'elastiek', schotsen - met net geen halve aardbei; we hebben de schijfjes tegen elkaar gelegd.

Hm. Goede bediening?

Aardige jongelui: voorkomend, attent, toeschietelijk. Niks op aan te merken.

Al met al een sneue avond?

Dat kun je wel zeggen. BautZuid borduurt iets te gemakzuchtig voort op het oude concept: uiterlijk mooier, maar slordiger in de keuken. Terug naar huis kijken we omhoog naar de roze verlichte ramen van de andere Citroëngarage. Al hebben we er niet gegeten, het geeft wel een nasmaak: een zure.

BautZuid

Stadionplein 26-30
1076 CM Amsterdam
020-4659260

bautamsterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden