Baumann brengt 'Hamburg' danig in verlegenheid

'Dieter Baumann heeft zich niet op tijd bij ons aangemeld.' Wolfram Götz, organisator van de marathon van Hamburg (22 april), haalde dit weekeinde opgelucht adem....

Van onze verslaggever

Helaas had Götz een tijdje niet in de inbox van zijn emailprogramma gekeken, anders had hij daar een berichtje gevonden waarmee de voormalig olympisch kampioen zich alsnog inschreef. Verzonden op 27 maart, om 22.08 uur. Het inschrijfgeld was ook keurig gestort.

Een paar jaar terug had elke marathon-organisator zich in de handen gewreven met de aanwezigheid van baanatleet Baumann, die in 1998 in de Volkskrant al eens kenbaar maakte ooit een wedstrijd over 42.195 meter te willen lopen.

Helaas is er sindsdien een hoop gebeurd, Baumann is sinds 1999 internationaal geschorst wegens het gebruik van nandrolon. Zelf zegt hij dat er geknoeid is met zijn tandpasta. In eigen land werd hij vrijgesproken, voor de internationale bond IAAF bleef hij echter geschorst.

Dat laatste heeft recentelijk al voor de nodige opschudding gezorgd. Baumann liep in februari gewoon mee bij de Duitse indoor kampioenschappen. Het startbewijs had hij bij de rechter afgedwongen. Baumann won de 3000 meter, de IAAF was echter not amused en legde hem een extra schorsing op. Bovendien werden acht andere lopers die tijdens dat kampioenschap op de 3000 meter draafden, ook geschorst. Het kostte atleet Jan Fitschen het startbewijs voor de WK indoor in Lissabon.

De schorsing van dat achttal is inmiddels opgeheven, maar toch ziet Wolfram Götz de bui al hangen. Wat gebeurt er als de 36-jarige atleet met startnummer 14322 werkelijk start? Worden dan alle 19125 deelnemers door de IAAF geschorst? De gewone recreant zal er om lachen, maar er loopt straks in Hamburg ook groot aantal wedstrijdlopers mee. Wijken die op zondag 22 april nu uit naar de marathon van Londen of Rotterdam?

Het gaat Baumann waarschijnlijk niet om het lopen zelf, vermoedt Götz, hij wil de IAAF dwingen zijn zaak te herzien. 'Dieter gebruikt ons, hij wil weer internationaal kunnen starten, onze wedstrijd past goed in dat streven', zegt hij in Die Welt.

Baumanns voorbereiding naar de 42.195 meter van Hamburg voert eerst nog via de rechter in Frankfurt. Die zal op 18 april, vier dagen voor de start, moeten bepalen of de loper met borstnummer 14322, jaargang 1965 en lid van LAV Tübingen, ook daadwerkelijk mag lopen. Voor Gotz ziet het er somber uit, diezelfde rechtbank oordeelde in februari dat Baumann voor de Duitse indoor kampioenschappen startgerechtigd was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden