nieuwsnoord-brabant

Baudets ‘treintweet’ geen bezwaar voor VVD en CDA: Forum mag meepraten in Noord-Brabant

Forum voor Democratie gaat mogelijk meebesturen in Noord-Brabant. Na de val van het provinciebestuur is Forum uitgenodigd door de VVD om, samen met het CDA, te onderhandelen over de vorming van een nieuwe rechtse coalitie.

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Beeld ANP

In haar verklaring spreekt de Brabantse VVD van ‘een spannende stap’. ‘Maar zuurstof in de Brabantse politiek terugbrengen vraagt volgens de VVD om een nieuwe start.’ In december verloor het college van Gedeputeerde Staten zijn meerderheid toen het CDA zich terugtrok. De partij vond dat het provinciebestuur, dat verder bestond uit VVD, D66, PvdA en GroenLinks, zich meer aan de kant van de boeren moest opstellen in de stikstofdiscussie.

Wat volgde was een moeizaam formatieproces. Maandag concludeerden twee rapporteurs nog dat ‘voor elke mogelijk denkbare meerderheidscoalitie’ blokkades waren opgeworpen. De VVD waagt nu toch de stap, nadat CDA en Forum eerder al kenbaar hadden gemaakt dat een rechtse coalitie hun voorkeur genoot. Samen komen de drie partijen net niet aan een meerderheid. Mogelijk worden later meer partijen bij de onderhandelingen betrokken.

‘Principes overboord’

De uitnodiging aan Forum komt op een pikant moment. Politiek leider Thierry Baudet was de afgelopen dagen in opspraak na de inmiddels beruchte treintweet waarin hij schreef hoe ‘vier Marokkanen’ twee ‘dierbare vriendinnen’ lastigvielen. In werkelijkheid ging het om controleurs die de vrouwen naar hun kaartjes vroegen. Later stelde Baudet dat hij ‘te haastig’ was geweest, maar excuses maakte hij niet. 

Dat incident blijkt geen bezwaar voor VVD en CDA om met Baudets partij in zee te gaan. Op Twitter uiten andere partijen hun ongeloof. ‘Onbegrijpelijk en onverantwoord’, noemt GroenLinks-leider Jesse Klaver de uitnodiging aan Forum. ‘VVD en CDA willen extreem-rechts het zadel in helpen.’ Volgens D66-leider Rob Jetten gooien zijn twee coalitiepartners in Den Haag ‘hun principes overboord’. 

Hun munitie leverde Baudet zelf met zijn treintweet, die ook intern bij Forum verkeerd viel. In de dagen na het versturen van de tweet haalden actieve FvD’ers verhaal bij de fractie in Den Haag. Baudets actie was ‘niet uit te leggen’ tegenover de achterban, klaagden zij. 

‘Bagger’

Op zijn wekelijkse persconferentie zei premier Mark Rutte vrijdag dat hij een ‘groot vertrouwen’ heeft in het beoordelingsvermogen van de Brabantse VVD. Zijn partij heeft ‘geen principiële bezwaren’ tegen samenwerking met Forum op welk niveau dan ook. Wel zat Baudets tweet er volgens Rutte ‘helemaal naast’. ‘Als je bagger in je tweets zet, moet je dat rechtzetten. Dat doet hij niet.’

CDA-vicepremier Hugo de Jonge zei vorig jaar in de podcast Betrouwbare Bronnen dat hij een landelijke coalitie met CDA en FvD ‘niet zag gebeuren’. ‘De Rusland-flirt en de flirt met fout rechts maken het wel erg moeilijk om in een kabinet samen te werken.’ In kringen rond De Jonge valt te horen dat de situatie heel anders is op provinciaal niveau, waar ‘redelijker mensen’ dan Baudet zouden rondlopen.

Momenteel bestuurt Forum, dat verrassend de grootste werd bij de Statenverkiezingen van 2019, alleen mee in Limburg, zij het in een gekunstelde constructie. Op papier zitten de Limburgse bestuurders niet namens hun partij in het college, maar op persoonlijke titel. Daardoor werd de deelname van FvD en PVV behapbaar voor onder meer CDA en VVD.

De discussie over het wel of niet samenwerken met radicaal-rechts speelt ook in Duitsland, waar eerder deze week in de deelstaat Thüringen een liberale premier werd gekozen dankzij steun van Alternative für Deutschland (AfD). Toen een storm van kritiek opstak, trad de deelstaatpremier na een dag alweer af.

Baudets twittergedrag stoot potentiële politieke partners af

Thierry Baudet wil naar eigen zeggen dolgraag samenwerken met andere partijen, maar potentiële coalitiepartners knappen ondertussen af op zijn twittergedrag en ‘flirt met fout rechts’. Weinig wijst erop dat de schade snel is te herstellen. Lees de analyse van politiek verslaggever Frank Hendrickx. 

Commentaar: Baudets NS-incident toont een onversneden racistische agenda

In Thierry Baudets bericht over Marokkanen ging heel wat meer mis dan een feitelijke onjuistheid, schreef chef van de Haagse redactie Raoul du Pré eerder deze week in het Volkskrantcommentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden