Baudet zoekt kans om rechterlijke macht de les te lezen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 januari.

Thierry Baudet, lijsttrekker Forum voor Democratie, spande rechtszaak aan tegen de StaatBeeld anp

Brief van de dag: Baudet speelt met vuur

Paul Cliteur schreef na de aanslag op Charlie Hebdo dat politici als Geert Wilders naast het Jihadisme vooral iets te vrezen hebben van de rechter. Inzet: wie begrenst de vrijheid van meningsuiting? En breder: hoe te voorkomen dat de rechter op de stoel van de wetgever (lees: de politiek) belandt? De nieuwste bijdrage aan dit debat komt van Thierry Baudet, al lijkt diens rechtszaak over de naleving van de Referendumwet de rechter juist te vragen zich actief met 'de politiek' in te laten: 'de regering maakt er een potje van, dus zegt u het maar'. (Ten eerste, 14 januari)

De vraag is of Baudet zoekt naar een nieuwe kans voor 'het volk' om 'de (elitaire) rechterlijke macht' de les te lezen, zoals dat ook gebeurde na de zaak tegen Geert Wilders. Als dat zo is, speelt hij met vuur.

De rechterlijke macht verdient publieke aandacht, desgewenst scherp en kritisch, maar besef wel dat zij volgens de mondiale Rule of Law-index wereldwijd tot de top-5 behoort, juist ook op punten als distantie ten opzichte van de politiek. Voor sommigen zal die Rule of Law-index 'ook maar een mening' zijn, maar dan past slechts een diepe zucht. Een zucht van opluchting past daarentegen bij de opmerking van premier Rutte dat hij zichzelf niet met Wilders ziet regeren mede vanwege diens aanhoudende schoffering van de rechterlijke macht. Dat argument zal vast voortkomen uit politiek opportunisme, maar het is dan toch maar gebruikt. Waarvan acte.

Willem van Genugten, Malden, emeritus hoogleraar International Law, Tilburg University

PVV-stemmers genegeerd?

Nu het onwaarschijnlijk is dat de PVV na 15 maart deel gaat uitmaken van een regering, ook al wordt zij de grootste, laait de discussie op dat het toch niet zo kan zijn dat het electoraat van die 'partij' wordt genegeerd. Maar in de parlementaire geschiedenis is het wel vaker voorgekomen dat grote partijen buitenspel kwamen te staan.

Zo won de PvdA onder Den Uyl in 1977 maar liefst 10 zetels en kwam daarmee uit op een aantal van 53, om vervolgens als grootste partij geen deel uit te gaan maken van de regering. Het feit dat ruim een derde van het electoraat destijds werd genegeerd (in een tijd dat opkomstpercentages rond de 80 procent lagen) is bij mijn weten destijds nooit een issue geweest.

Arnold Spaans, Nijmegen

Ontheiliging

In verband met de ontheiliging van de Sint Jozefkerk in Tilburg door er pornografische opnamen te maken en het eerherstel ervan (16 jan.), meent G. van Ooijen dat de kerk door seksuele misbruikzaken af te kopen ook betaalde seks verrichtte in de kerk (O&D, 17 jan.). Dit werd echter betaald als smartengeld voor de geleden schade en niet voor de seksuele (onvrijwillige) diensten. Ook heeft de katholieke kerk, met vallen en opstaan, de misbruikaffaire goed afgehandeld: gesprekken met duizenden slachtoffers gevoerd, miljoenen betaald, zelfs processen tegen overleden daders geaccepteerd en ook processen zonder voldoende bewijsmateriaal. Omdat misbruik overal voorkomt kunnen veel andere beroepsgroepen en instellingen daar nog van leren.

A. van Daal, Overloon

Spierballentaal

De verkiezingen komen er aan en dus neemt spierballentaal en kletskoek hand over hand toe. Een meerderheid in de Tweede Kamer kamer vindt dat de screening van vluchtelingen beter moet, waar ze dit op baseren is een raadsel. De screening vindt plaats op basis van ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees ze eens. Het zijn doorwrochte stukken van mensen die er overduidelijk verstand van hebben.

Vervolgens is het onderzoek door mensen van het IND uitermate grondig, soms tot in het absurde. Asielaanvragen van mensen uit het Midden-Oosten (m.u.v. Syrië) worden vaak afgewezen. Ik heb dit vaak ervaren als inhumaan. Mensen die afkomstig zijn uit IS-gebieden worden nog zorgvuldiger gescreend. En in Griekenland zitten duizenden in kleine tentjes (half) te bevriezen, maar daar hoor je de partijen niet over.

Douwe Bos, voormalig vrijwilliger vluchtelingenwerk, Doetinchem

Boerkaverbod

Else Vogel en Lieke Wissink betogen dat een boerkaverbod ten koste gaat van onze normen en waarden (O&D, 16/01/17), maar deze maatregel is juist bedoeld om onze vrijheid en verworvenheden te waarborgen. In een open, veilige samenleving treed je elkaar met open vizier tegemoet.

In tegenstelling tot wat zij betogen, is het dan ook geen anti-islammaatregel.Dat het verbod geen 'probleem' zou oplossen omdat er maar een paar honderd boerka-draagsters zijn, doet er helemaal niet toe: het gaat om het afbakenen van het speelveld.

Een verbod op gezichtsbedekking maakt duidelijk dat onze collectieve vrijheid en veiligheid belangrijker zijn dan de individuele vrijheid er bepaalde, daarmee strijdige opvattingen op na te houden en daarnaar te handelen.

Uiteindelijk hebben ook alle moslims in ons land daar baat bij.

Peter Jamin, Utrecht

Trumps bureau

Wat zal Hans Aarsman zijn vingers aflikken bij de foto waarop Trump een interview aan de Europese pers geeft.

Het barst van de Trump-parafernalia. Op zijn bureau, aan de muur. Door het raam van zijn werkkamer lijkt Marilyn Monroe hem toe te lachen.

De twee journalisten moeten hun spullen vasthouden of op de rotzooi op het bureau van Trump leggen. Behalve voor zichzelf doet Trump niet aan koffie of thee. Zijn in- en uitbakjes zijn vrijwel leeg. Misschien bevat de map met de elastiekjes nog wat wezenlijke zaken. Maar daar zal hij wel niet meer aan toekomen.

Pieter van der Struijs, Benthuizen

Trump geeft interview aan Europese dagbladenBeeld Daniel Biskup
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden