Baudet wordt veel te serieus genomen

In zijn strijd tegen het infame Europese project, neemt Thierry Baudet het niet zo nauw met de feiten. Toch vertelt hij overal onweersproken zijn verhaal.

Er was eens een 'naoorlogse elite'. In het diepste geheim van de achterkamertjes bekokstoofde dit Verdorven Genootschap der Eurofielen het ene na het andere duivelse plan. De schurken hadden slechts één doel: het slopen van de natiestaat. Na zeventig jaar manipuleren, corrumperen en onderdrukken is het ze bijna gelukt, ware het niet dat één stoutmoedige jonkheer zich dapper verzet. Deze Hollandse Prince Charming weet dondersgoed dat het megalomane 'Europese Project' (zeg gerust: het Vierde Rijk) tot een nieuwe Wereldoorlog zal leiden. Streefden Napoleon en Hitler niet evengoed naar Europese eenwording? Er is geen twijfel over mogelijk: l'histoire se répète.


Daar kun je tegenwoordig dus op promoveren. Daar krijg je een vaste column voor. Daarover mag je vertellen bij Buitenhof en Het Filosofisch Kwintet. Daarmee kom je nu zelfs de commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer binnen.


Het neemt niet weg dat de historische redeneringen van de verhalenverteller in kwestie, de Leidse jurist Thierry Baudet, ronduit infantiel zijn. Nationalisme beschouwt hij bijvoorbeeld als iets wat per definitie goed is. Als het onverhoopt toch op massaal bloedvergieten uitloopt, dan is het imperialisme. Quod erat demonstrandum.


De ironie wil dat Baudet, evenals de geheime voorzitter van het Verdorven Genootschap der Eurofielen, Guy Verhofstadt, een gelovige fanaticus is. Beiden dreigen om de haverklap met oorlog. Als je Baudet vraagt wanneer die oorlog zal uitbreken, wie tegen wie zal vechten en met welke wapens, dan wijst hij er fijntjes op dat er al minachtend over 'knoflooklanden' wordt gesproken. Kortom: een 'explosie zoals die in 1914' is een kwestie van tijd.


Doctor Baudet is ook niet vies van goedkope verdachtmakingen. Was het Hitler niet die pleitte voor Europa 'als één grote familie'? En heulde de geestelijke vader van de Europese Unie, Robert Schuman, niet met de nazi's? Hoezo guilt by association? Buitengewoon degelijke rechtswetenschap, amice! Dat Schuman in het verzet en in een concentratiekamp heeft gezeten, doet even niet ter zake.


De nazi's zagen het volkorenbrood als de 'Endlösung' van 'het broodvraagstuk'. Wat dat betreft had Baudet ook kunnen promoveren op de stelling dat de schijf van vijf genocidaal is, al weet ik niet zeker of Het Filosofisch Kwintet hem dan ook had willen hebben.


Terug naar de werkelijkheid. De geschiedenis van het naoorlogse Europa is geen complot, maar een zootje. Doormodderen doen we al zo'n zestig jaar, vaak zonder idee van waar we naartoe gaan. Jarenlang vonden we het ook wel best, dat 'Europese project'. Als een revolutionaire conservatief, een Che Guevara met heimwee, voert Baudet nu zijn eenzame strijd tegen het leger van stropoppen dat een strak gecoördineerde 'aanval op de Natiestaat' zou hebben ingezet. Het is een strijd die zich voornamelijk afspeelt in zijn hoofd. 'De EU is een religie', schreef hij onlangs in NRC Handelsblad. Toegegeven: dat denk ik ook weleens als ik Verhofstadt hoor. Maar dan is Baudets verheerlijking van de natiestaat ronduit sektarisch.


Want hoe is die ook alweer ontstaan? Was het niet iets met de systematische onderdrukking van regionale identiteiten, talen en ketterijen - toen vast ook bekokstoofd door 'de politieke en intellectuele elite' die was geïnfecteerd door 'het multiculturalisme'? Zo zie je maar, l'histoire se répète.


Onmiddellijk uit de euro en uit de EU, adviseert Baudet vervolgens (nu dus ook in de Tweede Kamer, op uitnodiging van de SGP). Dat de natiestaat zo dood als een pier is, doet er niet toe. Dat de financiële markten zich niets aantrekken van landsgrenzen ook niet. Dat een euro-exit en EU-exit waanzinnige, revolutionaire daden met catastrofale gevolgen zijn - ach. Want zoals Drenthe nog een trots en welvarend ministaatje had kunnen zijn (mits de Acte van Verlatinghe in het haardvuur was gemieterd), zo is er een gouden toekomst weggelegd voor het soevereine Koninkrijk der Nederlanden (mits we teruggaan naar onze gouwe ouwe, zij het ietwat kapot gespeculeerde, gulden). In de wanen van Baudet kan het allemaal.


De werkelijkheid smacht zo langzamerhand naar euro-agnosten. Ik sla mijn tentje graag op in hun modderige kamp. Wij euro-agnosten weten weinig zeker. Dat een euro-exit en EU-exit miljarden kosten, willen we wel aannemen van zo ongeveer iedereen die er verstand van heeft. En Hitler en Herman Van Rompuy vinden we onvergelijkbaar, daar komen we eerlijk voor uit. Het neemt niet weg dat we ons onprettig voelen bij de spagaat tussen de bestrijding van de crisis en het nijpende democratische tekort. Ook wij vinden dat de Europese Unie pas op de plaats moet maken, misschien zelfs een paar stappen terug moet doen. Maar alsjeblieft zeg, we beweren tenminste niet de oplossing te hebben als we die aantoonbaar niet hebben.


'Europa zal federaal zijn, of het zal niet zijn', lispelt de voorzitter van het Verdorven Genootschap. 'Het is een grandioze zwendelarij die decennialang door de politieke en intellectuele elites is uitgevoerd', schuimbekt opa Baudet vervolgens, in zijn veel te jonge lichaam.


Waar, o lieve Clio, is de tijd gebleven dat zulke hysterische fantasten meewarig werden toegeknikt, om vervolgens over te gaan tot de modder van de dag? Zijn dit dan toch de eerste voortekenen van oorlog?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden