Baudet wil ontmoeting met racist Taylor niet bevestigen: 'We spreken dagelijks met tientallen mensen'

Thierry Baudet, de voorman van het Forum voor Democratie, heeft in oktober een vijf uur durende ontmoeting gehad met de Amerikaanse racistische denker Jared Taylor. Dit schrijft althans het journalistieke platform De Correspondent. Baudet wil de ontmoeting niet bevestigen; zijn partij laat aan de Volkskrant weten 'dagelijks met tientallen mensen te spreken, waarmee we het soms eens en soms zeer oneens zijn'.

Thierry Baudet werd maandag door EenVandaag uitgeroepen tot politicus van het jaar.Beeld anp

Taylor was in oktober in Nederland onder meer om te spreken op een bijeenkomst van de extreemrechtse 'studiegroep' Erkenbrand. De Amerikaan heeft meerdere boeken op zijn naam over rassenverschillen en in Youtube-filmpjes praat hij openlijk over een hiërarchie in intelligentie tussen rassen.

Kort voor het Erkenbrandcongres had Taylor een ontmoeting met Baudet in een Amsterdams hotel. Taylor heeft dit tegenover De Correspondent bevestigd. Dat dit nu bekend wordt, is 'zeker geen probleem voor mij. Ik dacht dat het een probleem kon zijn voor hem', zei Taylor daarover.

Baudet wil vandaag bevestigen noch ontkennen dat hij met Taylor heeft gesproken. In een verklaring laat zijn partij Forum voor Democratie weten: 'Wij spreken dagelijks tientallen mensen, waarmee we het soms eens en soms zeer oneens zijn. Als politieke partij vinden we het belangrijk ons grondig te informeren en allerlei visies tot ons te nemen. Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream.'

De ontmoeting doet opnieuw de vraag rijzen hoe ver de ideeën van Baudet en zijn partij gaan. Hij waarschuwt voor 'oikofobie', een begrip dat hij uitlegt als Westerse zelfhaat. De Nederlandse cultuur zou bedreigd worden doordat linkse elites de grenzen hebben opengezet voor grote hoeveelheden migranten.

Hij beweert vooral een culturele strijd te voeren en niets op te hebben met racisme. Publiekelijk heeft Baudet de laatste tijd juist afstand genomen van extreemrechtse bewegingen als alt-right en Erkenbrand. Hij wordt door Erkenbrand-leden bewonderd, maar zegt niets met de groep te maken te willen hebben.

Onlangs zei een woordvoerder van Baudet in de Volkskrant: 'Als deze club (Erkenbrand, red.) ­racistisch en antisemitisch gedachtegoed aanhangt, wil hij er absoluut niets mee te maken hebben.' Vandaag beandrukt het Forum nog eens dat Baudet 'racistische en/of antisemitische denkbeelden verre van zich werpt'. 'Het Forum voor Democratie staat voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar idividuele eigenschappen bepalend zijn, en niet sociale klasse, huidskleur, ras, geslacht of seksuele geaardheid.'

In een interview met NRC Handelsblad herhaalde hij dat hij niets heeft met de beweging Erkenbrand: 'Tegen die club zeg ik: hou op, en zoek een andere held. Wij hebben niets met antisemitisme, racisme, geweld, etc. Als mensen dat wel hebben, flikkeren we ze eruit.' Tegen De Correspondent zegt hij: 'Ik ben vaag bekend met het gedachtegoed van Jared Taylor en Erkenbrand en zoals ook in het artikel van de Volkskrant stond vermeld, werp ik dat verre van me.' De Correspondent beschrijft wat Taylor, Baudet en vier anderen aten en dronken tijdens de lange ontmoeting in het hotel, maar de website wist niet te achterhalen wat er werd besproken.

De politicus werd maandag door het Avrotros-actualiteitenprogramma EenVandaag uitgeroepen tot politicus van het jaar. Deelnemers van het opiniepanel van dit programma prezen zijn 'verbale sterkte, frisse uitstraling en het nieuwe geluid'. Baudet kwam in maart vanuit het niets met zijn Forum voor Democratie met twee zetels in de Tweede Kamer. Sindsdien groeit zijn partij in rap tempo, zowel in ledental als in virtuele zetels. In sommige peilingen is het Forum voor Democratie de PVV al voorbij. Baudet lijkt een geduchte concurrent voor Geert Wilders, de man die de afgelopen jaren meermaals door het EenVandaag-panel op het schild werd gehesen.

Thierry Baudet.Beeld ANP

Alt-right in Nederland: Hoe Erkenbrand zich opmaakt voor de strijd om een blanke natie

Een extreem-rechtse groepering waarvan een groot aantal leden hoger opgeleid is, hebben we in Nederland lang niet gezien. Opvallend, vindt ook de AIVD. Wat is Erkenbrand, waar staat het voor en wie zijn de mensen erachter? (+)

Wat is alt-right, waar komt het vandaan en wat is de aantrekkingskracht ervan?

Alt-right: wat is het, waar komt het vandaan en wat is de aantrekkingskracht van de beweging? Drie net verschenen boeken bieden verhelderende antwoorden.

Beeld JeRoen Murré
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden