Nieuws

Baudet werd als enige fractieleider niet ingelicht door minister over aankoop Rembrandt

Vanwege ‘de manier waarop de partij politiek bedrijft’ is Thierry Baudet van Forum voor Democratie begin deze maand als enige fractievoorzitter niet ingelicht over de voorgenomen aankoop van het schilderij ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt. Dat zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (D66) in het AD.

Redactie
De Vaandeldrager van Rembrandt. Beeld
De Vaandeldrager van Rembrandt.

Van Engelshoven zegt in de krant dat ze er niet op durfde te vertrouwen dat Baudet de, toen nog geheime, schilderijkoop stil zou houden. ‘De onderhandelingen waren nog niet afgerond, dus we moesten zeker weten dat het geheim zou blijven.’

Op 8 december maakte de regering de aankoop van het Rembrandt-schilderij voor 175 miljoen euro bekend. Het weekeinde ervoor benaderde Van Engelshoven alle fractievoorzitters van de Kamer om ze per telefoon te informeren. Ook kregen ze een map met informatie, met onder meer een afbeelding van De Vaandeldrager.

Geheimen

FvD werd bij deze informatieronde overgeslagen. Dat bevestigt ook Baudets woordvoerder aan het AD. ‘Blijkbaar kijkt en luistert de minister te veel naar de mainstream media, want ze heeft een totaal vertekend beeld van de heer Baudet. De minister moest eens weten hoeveel geheimen hij bewaart.’

Een week na het bekendmaken van de aankoop voor 175 miljoen stemde de Tweede Kamer er met grote meerderheid mee in: 123 stemmen voor en 26 tegen. Naast de PVV, Denk en Bij1, stemde ook Forum voor Democratie tegen.

Als de nieuwe aankoop in Nederland is aangekomen, zal die vermoedelijk eerst op tournee gaan en te zien zijn in een museum in elke provincie. De Vaandeldrager zal uiteindelijk een plaats krijgen op de Eregalerij in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Van Engelshoven niet terug in nieuw kabinet

Ingrid van Engelshoven (D66) keert niet terug in het nieuwe kabinet. Dat zei de demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dinsdag tegen het AD. Ze zou haar beslissing al vorig jaar bekend hebben gemaakt aan de partijtop van D66. Naar eigen zeggen wil Van Engelshoven ‘ruimte bieden aan nieuw bloed'.

Demissionair premier Mark Rutte moet voor zijn nieuwe kabinet op zoek naar een groot aantal nieuwe bewindspersonen. Eerder maakten Arie Slob, Paul Blokhuis (beiden ChristenUnie) en Sander Dekker (VVD) al bekend niet op te gaan voor een nieuwe termijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden