Baudet weigert gesprek met kritische FvD-leden, blijkt uit gelekte mail: 'Er komt geen gesprek over jullie 'ideeën''

De storm binnen Forum voor Democratie wil maar niet gaan liggen. Een gepland overleg tussen de partijtop en drie belangrijke critici binnen FvD is donderdagavond op het laatst moment afgeblazen door Thierry Baudet. De partijleider heeft de dissidenten inmiddels laten weten niets meer te zien in een verzoening, zo blijkt uit een interne mail die in handen is van de Volkskrant.

Fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet en kamerlid Theo Hiddema tijdens een verklaring naar aanleiding van de aangifte die Baudet heeft gedaan tegen minister Ollongren. Beeld Freek van den Bergh
Fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet en kamerlid Theo Hiddema tijdens een verklaring naar aanleiding van de aangifte die Baudet heeft gedaan tegen minister Ollongren.Beeld Freek van den Bergh

'Er komt geen gesprek met jullie over jullie 'ideeën' en 'eisen'', heeft Baudet vrijdagochtend vroeg laten weten aan de critici die pleiten voor meer zeggenschap voor de leden. De FvD-leider zou woedend zijn geworden door een optreden van het dissidente Forum-lid Roel Mooijekind donderdag bij RTL Late Night.

In de uitgelekte mail verwijt hij de critici, die een groep van tweehonderd leden zeggen te vertegenwoordigen, dat ze door hun 'naïeve politiek amateurisme' en het 'ondoordachte provinciale geklooi van de afgelopen dagen' de missie van zijn partij in gevaar brengen. 'Het zorgt voor veel leedvermaak bij onze politieke tegenstanders. Hoe langer deze gekkigheid voortduurt, hoe groter de schade voor FvD wordt.'

Intern gerommel

Baudet wil dat de critici zich neerleggen bij de lijn van de partijtop, maar vooralsnog heeft dat een averechts effect. Vrijdag stapte Susan Teunissen op, de nummer drie op de lijst bij de afgelopen Kamerverkiezingen. 'De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch', meldde de landmacht-officier op Twitter. Aanvankelijk had zij haar zorgen intern aan het bestuur voorgelegd, maar na de boze reactie van Baudet op de drie partijgenoten, besloot ze alsnog op te stappen.

De onrust rondom de nieuwe partij van Baudet duurt nu al ruim een week. Naast het interne gerommel, ligt de partij door uitspraken van Kamerlid Theo Hiddema over het IQ van volkeren ook onder vuur van politieke tegenstanders die menen dat FvD racistische theorieën propageert.

Geen verzoening

De al langer sluimerende onvrede over de koers van de partijtop kwam maandag aan de oppervlakte door het plotselinge royement van de prominente leden Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers. Ook zij pleitten voor meer inspraak van de leden en nieuwe bestuursverkiezingen.

De miljonair Kees Eldering uitte daarna ook zijn onvrede over de gang van zaken bij FvD en donderdagavond hield Mooijekind een vergelijkbaar verhaal bij RTL Late Night. Hij vond het onbegrijpelijk dat het bestuur, bestaande uit partijleider Baudet, penningmeester Henk Otten en secretaris Rob Rooken, provinciale vrijwilligersteams zomaar opzij had geschoven. 'Er is onrecht gedaan aan mensen door de hele provinciale structuur op te heffen.'

De kans dat er nog een afspraak tot verzoening komt tussen de partijtop en de critici lijkt nu definitief van de baan. 'De belangen die spelen zijn daarvoor veel te groot en de agenda die wij hebben is daarvoor veel te belangrijk', schrijft Baudet. 'Voor 'onbezonnen ego's' is in de partij geen plaats.' Hij adviseert iedereen die er anders over denkt om te vertrekken en een eigen partij te beginnen.

Henk Otten

De uitbouw van de partij 'is NIET gestopt', benadrukt hij. Het partijbestuur heeft de organisatie naar zich toegetrokken 'om het beter te stroomlijnen'. Wie alsnog een rol wil spelen kan zich melden bij de coördinatoren in een van de vijf regio's. Ook de dissidente leden zijn daar 'van harte uitgenodigd'.

Veel van de onvrede richt zich op penningmeester Henk Otten, maar Baudet is niet van plan zijn vertrouweling te laten vallen. Het 'ongekende succes' van Forum voor Democratie is volgens de partijleider juist te danken aan 'de unieke synergie' tussen hem en Otten. 'Zonder hem zouden we hier nooit zijn gekomen. Zonder hem zal dit project stranden.'

Otten reageerde zelf in een interview met Nu.nl. Hij bevestigde dat het partijbestuur harde keuzes maakt. 'We willen geen structuur met verschillende lagen waarin allemaal partijbonzen zitten. Dat is oude politiek. Onze organisatie moet flexibel en vloeibaar blijven.' De kritiek zou zich volgens hem beperken tot een klein groepje mensen dat zich miskend voelt. Een dissident zou bijvoorbeeld teleurgesteld zijn omdat hij geen plek kreeg op de Amsterdamse lijst. 'Waar gehakt wordt, vallen spaanders.'

De mail van Baudet eindigt met de mededeling dat hij spreekt namens de hele partijtop: collega-Kamerlid Theo Hiddema, zijn mede-bestuursleden en alle Forum-kandidaten voor de Amsterdamse raadsverkiezingen. Hij noemt ook expliciet hoogleraar Paul Cliteur, die sinds donderdag hoofd is van het wetenschappelijk bureau van de partij. Een andere hoogleraar, de Groningse historicus Frank Ankersmit, bevestigde deze week juist dat hij zijn relatie met de partij heeft beëindigd. Ankersmit was in maart lijstduwer geworden omdat hij de strijd van het Forum voor meer directe democratie steunde, maar de emeritus hoogleraar vond dat de partij hier het afgelopen jaar te weinig aandacht aan besteedde.

Conflict binnen Forum voor Democratie: Baudet zet twee prominente leden uit de partij
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft maandag twee prominente leden verwijderd uit zijn partij. Robert De Haze Winkelman en Betty Jo Wevers worden ervan beschuldigd dat ze de partij saboteerden. Beiden zeggen dat ze slechts pleitten voor meer interne democratie.

Ook historicus Ankersmit weg bij Forum uit onvrede over koers Baudet
Historicus Frank Ankersmit heeft in december vorig jaar een punt gezet achter zijn betrokkenheid bij het Forum voor Democratie. Ankersmit was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar lijstduwer (plek 29) voor de partij van Thierry Baudet. Uit onvrede over de koers van het FvD schreef hij eind 2017 een brief aan Baudet waarin hij de partij vaarwel zei.

Thierry Baudet verliest derde FvD-lid: Susan Teunissen zegt lidmaatschap op
De onrust bij Forum voor Democratie (FvD) houdt aan. Op Twitter maakte Susan Teunissen vrijdagochtend bekend dat zij haar lidmaatschap van de partij van Thierry Baudet heeft opgezegd. Teunissen stond vorig jaar nummer 3 op de FvD-lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden