Baudet wantrouwt vrijwillige stemmentellers - is zijn zorg terecht?

Geknield op de grond tussen stapels papier naar kleine, rood gekleurde vakjes speuren. Duizenden Nederlanders gaan komende woensdag hun avond zo besteden. Zij tellen de miljoenen stemmen die worden uitgebracht. FvD-leider Thierry Baudet liet maandag weten die stemmentellers te wantrouwen. 'Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Zomaar mensen die zich via de gemeente hebben aangemeld.' Is zijn zorg terecht?

De enige algemene eis voor stemmentellers is dat je 18 jaar of ouder moet zijn. 'Verder gaan de gemeenten over de eisen', zegt Heleen Hörmann van de Kiesraad. Beeld anp

Een stemmenteller krijgt een vrijwilligersvergoeding die kan oplopen tot 50 euro. Iedereen kon zich de afgelopen weken hiervoor aanmelden. De enige algemene eis is dat je 18 jaar of ouder moet zijn. 'Verder gaan de gemeenten over de eisen', zegt Heleen Hörmann van de Kiesraad. Gemeenten zijn wel verplicht een training aan te bieden om stemmentellers goed op hun taak voor te bereiden. Maar de tellers hoeven de training niet met goed gevolg af te leggen.

In Amsterdam moeten tellers ten minste mbo niveau 3 hebben en Nederlands spreken. 'Omdat mensen moeten weten wat ze doen en waarom ze het doen', zegt Peter Paul Ekker, woordvoerder van de Gemeente Amsterdam. Verder wordt er in Amsterdam een online cursus aangeboden, maar die is niet verplicht. 'De tellers krijgen 25 euro bonus als ze de cursus doen. Bij de vorige Kamerverkiezingen heeft eenderde van de tellers dat gedaan.'

'Niet wenselijk'

Ook leden van politieke partijen en zelfs kandidaat-raadsleden kunnen zich aanmelden. 'Daar is niks over opgenomen in de kieswet', zegt Hörmann. 'Maar we vinden het niet wenselijk.' In de kieswet zijn er verder geen eisen aan de betrouwbaarheid van tellers. De enige manier om die vast te stellen zou een verklaring omtrent het gedrag zijn. Dat document wordt niet van stemmentellers gevraagd.

Toch ziet de Kiesraad geen problemen voor een eerlijk verloop van het stemmentellen. 'Er wordt geteld in verschillende rondes door meerdere mensen. Het is een systeem van checks and balances. Als iets niet klopt wordt het altijd wel door iemand opgemerkt', aldus Hörmann. 'Daarnaast houdt de voorzitter van het stembureau toezicht en mogen er ook kiezers bij het tellen aanwezig zijn.'

Toezichthouder

De vorige gemeenteraadsverkiezingen nam ook de Raad van Europa het tellen waar. Zij vonden het proces toen transparant. Ook deze verkiezingen zijn er weer waarnemers aanwezig.

Hoewel er geen tekenen van verkiezingsfraude zijn, riep Baudet de kiezer op als toezichthouder naar het stemmentellen te gaan.

'Het is belangrijk voor de transparantie van de verkiezingen dat die mogelijkheid bestaat', zegt Hörmann. Aanwezige kiezers kunnen bezwaarmaken tegen het telproces. Bij eerdere verkiezingen waren er volgens Hörmann en Ekker weinig klachten.


De campagnekaravaan

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen woensdag volgt de Volkskrant hier de kleine en grote ontwikkelingen in het land.


Rotterdam Kiest

Verslaggever Rik Kuiper verkende de afgelopen weken de verkiezingsthema's die spelen in Rotterdam, van patsercontroles tot de mogelijke bouw van een nieuw stadion.


Gemeenten maken het verschil

Nu de gemeenten meer te zeggen krijgen, worden ook de verschillen groter. In deze serie zetten we steeds twee gemeenten tegenover elkaar op een specifiek thema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden