Baudet vangt bot: Openbaar Ministerie ziet niks in vervolgen minister Ollongren

Het Openbaar Ministerie gaat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken niet vervolgen voor smaad en laster. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet had aangifte tegen de minister gedaan, maar vangt bot. Het OM concludeert dat Ollongren zich niet schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Beeld anp

Forum-leider Baudet had begin vorige maand aangifte gedaan tegen de minister nadat zij hem in een lezing een bedreiging voor de democratie had genoemd. In de Ien Dales-lezing stelde Ollongren dat 'het populisme (van Baudet, red.) kernwaarden van Nederland bedreigt'. Ze hekelde 'racistische' uitspraken van Forum-leden en sprak Baudet daarop aan: 'Baudet laat het onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.'

Baudet stapte meteen naar de rechter en liet zich daarbij vergezellen door mede-Kamerlid Theo Hiddema als zijn advocaat. Een maand na de aangifte laat het Openbaar Ministerie weten de minister niet te vervolgen. Volgens het OM kwalificeren de uitspraken van Ollongren niet als smaad of laster. En zelfs als dat wel zo zou zijn, had Ollongren die vrijheid omdat haar speech onderdeel uitmaakte van het publieke debat. Het OM in een persbericht: 'Dan neemt de context waarbinnen de uitlatingen zijn gedaan, het publieke debat, het smadelijk karakter weg.'

Baudet heeft inmiddels laten weten dat hij alsnog vervolging wil afdwingen. Zijn advocaat en FVD-Kamerlid Theo Hiddema kondigde de vervolgstappen aan. Baudet heeft vanaf het moment van aangifte rekening gehouden met een mogelijk zogenoemd sepot. 'Een artikel 12 Sv-procedure zal dus volgen', aldus Hiddema. Een gerechtshof gaat zich dan over de zaak buigen en bekijkt of vervolging een kans maakt.


De buitenparlementaire strapatsen van Baudet

Met zijn groots aangekondigde aangifte tegen minister Ollongren voegde Thierry Baudet een nieuwe dimensie toe aan het ongebruikelijke opereren van zijn Forum voor Democratie. De nieuwkomer in de Tweede Kamer lijkt vast van plan zich te blijven profileren als buitenparlementaire beweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.