Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Baudet raakt de coalitie op z'n zwakste plek

Thierry Baudet ontvangt in de Tweede Kamer de felicitaties van CDA-leider Buma en 50Plus-voorman Krol. Beeld ANP - Robin Utrecht

Goedemiddag,

Op het Binnenhof worden de wonden gelikt, na de dreun die Baudets Forum voor Democratie woensdag uitdeelde. Feiten, vragen en verwijten strijden met elkaar om voorrang. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

GESPREK VAN DE DAG
Baudets triomf

De spectaculaire verkiezingszege voor Forum voor Democratie zal nog een tijd nadreunen. Al is het maar omdat die z’n schaduw vooruit werpt over de volgende landelijke verkiezingen. Een rechts-populistische partij als grootste van Nederland is opeens een reële optie, nu na CDA en PvdA ook de VVD afkalft als laatste bastion van het bestuurlijke midden. De klimaatrevolte die Sybrand Buma en Klaas Dijkhoff zo vreesden, is dan toch gekomen. Dat zal hun bereidheid om nu in zee te gaan met Jesse Klaver niet bepaald vergroten, analyseert verslaggever Frank Hendrickx. Daarmee raakt Baudet de coalitie op wat toch al de zwakste plek was. 

Het Binnenhof zal de komende tijd druk zijn met analyseren van wat er is gebeurd. Heeft de regeringscoalitie, door de weifelachtige opstelling in het klimaatdebat, te veel ruimte laten ontstaan voor onzekerheid over de kosten en de gevolgen? Hielp de aanslag in Utrecht Baudet, omdat twee dagen voor de verkiezingen alle gevoeligheden in het immigratie- en integratiedebat weer pijnlijk aan de oppervlakte kwamen? Heeft het kabinet zich niet te ongevoelig getoond voor de breed levende opvatting dat de democratie aan modernisering toe is?Was de overhaaste afschaffing van het raadgevend referendum in dat opzicht niet een heel groot cadeau aan Baudet? 

Zeker is dat diens stormachtige opkomst ook buiten het Binnenhof vandaag vele nieuwe feiten, vragen en zorgen oproept. De hele dag door inventariseren we de belangrijkste voor u op volkskrant.nl:

De uitslag
Hier vindt u om te beginnen de landelijke uitslag voor de Eerste Kamer, nu vrijwel alle stemmen geteld zijn. Verrassing, voor wie overdag andere dingen te doen had: Forum is de VVD inmiddels ruimschoots voorbij.

De kiezers op de kaart
Vooral in Zuid- en Noord-Holland is Forum voor Democratie populair, maar nergens zijn ze zo weg van Baudet als in Edam-Volendam. Daar ging ruim 40 procent van de stemmen naar Forum. 

Aardverschuiving in de provincies
De vraag is natuurlijk ook wat de uitslag betekent voor de politieke situatie in de provincies. Hier leest u wat er per provincie gaat veranderen.

Baudets hondenfluitjes
Baudets overwinningsspeech van woensdagnacht behoort op de sociale media nu al tot de meest besproken politieke speeches aller tijden. Zijn nationalisme, zijn verlangen naar een verloren ‘boreale’ beschaving en zijn uithaal naar ‘onze’ journalisten, universiteiten, kunstenaars en architecten die ‘onze beschaving ondermijnen’, zijn voer voor uitgebreide analyses. Plus een spervuur van verwijten onder opiniemakers en op de sociale media

De verkenners
Baudet zelf is intussen druk om werk te maken van de provinciale zeges en te voorkomen dat hij door de andere partijen buitenspel wordt gezet. Dat leidde in Zuid- en Noord-Holland tot opvallende zetten, waarmee hij toegang tot het bestuurlijke midden hoopt te forceren: daar gaan respectievelijk Hans Wiegel en Paul Scheffer op Baudets verzoek de mogelijkheden tot samenwerking verkennen

De logistieke operatie
En dan staat de hoogvlieger ook nog voor een logistieke uitdagen om ervoor te zorgen al die nieuw verworven statenzetels ook echt naar Forum-kandidaten gaan. Er zullen er in elk geval een paar moeten verhuizen. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden