Baudet neemt het op tegen PVV met patriottisme en radicale democratie
Met een mix van forse belastingverlaging, patriottisme en radicaal vernieuwende democratische voorstellen gaat het Forum voor Democratie in zijn verkiezingsprogramma de concurrentiestrijd aan met Geert Wilders' PVV en Jan Roos' VNL. Het Forum wil directe democratie in alle geledingen van de overheid. Alle burgemeesters worden direct gekozen, net als de minister-president. De belastingen en de immigratie gaan omlaag, de salarissen voor leraren en agenten juist omhoog.
De nieuwe partij van lijsttrekker Thierry Baudet en tweede man Theo Hiddema toont in het programma, dat vanmiddag bekend wordt, veel raakvlakken met de PVV en één groot verschil: het Forum afficheert zich niet als anti-islam en is dus ook niet voor verboden op de Koran of op moskeeën.
Boven alles wil Baudet het 'politieke kartel' openbreken: 'We hebben ongetwijfeld op bepaalde punten overlap met allerlei partijen, maar het Forum voor Democratie wil niet alleen de symptomen van de huidige crisis aanpakken; we richten ons ook op de achterliggende oorzaak: het politieke systeem zélf. Je gaat een huis niet verbouwen als de fundamenten verrot zijn. We moeten beginnen bij de basis. Democratische vernieuwing is dan ook ons belangrijkste agendapunt (...) We zijn in staat tot renaissance.'
Ver doorgevoerde vernieuwing
Dat resulteert in ver doorgevoerde staatsrechtelijke vernieuwing. Er komt een stop op partijpolitieke benoemingen. Voortaan kan iedereen solliciteren naar alle publieke en semipublieke topfuncties, inclusief het ambt van minister-president, die direct gekozen wordt. Die premier krijgt op zijn beurt wel de bevoegdheid om zelf ministers te benoemen en tussentijds te ontslaan, plus meer bevoegdheden om in te grijpen op terreinen van individuele ministers.
Naar het voorbeeld van de VS moeten na verkiezingen ook alle topambtenaren die het beleid gaan uitvoeren opnieuw op hun functie solliciteren. In de Tweede Kamer wordt voortaan hoofdelijk en digitaal gestemd, zodat kiezers hun volksvertegenwoordigers kunnen aanspreken op hun stemgedrag. Die kiezers krijgen bovendien veel meer directe zeggenschap, om te beginnen met volksraadplegingen over de deelname aan de eurozone, het vrije verkeer van personen binnen Europa en het Nederlandse lidmaatschap van de EU.
Interview Theo Hiddema
'Dat gekanker vanaf de zijlijn. Ik dacht: verdomme, doe eens wat'
Patriottisme
Het Forum ademt patriottisme ('we gaan weer van ons land houden en trots zijn op onze gedeelde geschiedenis en toekomst!') en is overwegend traditioneel-liberaal in economisch opzicht: de overheid moet klein zijn en de belasting zo laag mogelijk. De eerste 20 duizend euro aan inkomsten is voor iedereen belastingvrij. Daarboven gelden twee tarieven, van 20 procent tot maximaal 35 procent. De schenk- en erfbelasting worden afgeschaft. Het ontslagrecht wordt versoepeld, opdat vooral het midden- en kleinbedrijf makkelijker mensen kan ontslaan en aannemen, maar de werkloosheidsuitkering moet 'relatief hoog' zijn.
Speciale aandacht heeft het Forum voor het onderwijs, de publieke omroep en het leger. In Defensie wordt extra geïnvesteerd, maar Nederland doet alleen nog mee aan buitenlandse missies als daarmee 'het nationale belang' wordt gediend. Het Forum is tegen de dienstplicht. 'Wel vinden we dat het beroepsleger in geval van acute noodsituaties ondersteund moet kunnen worden door een goed getraind en snel apparaat vrijwillig reserveleger en we pleiten dan ook voor een significante uitbreiding van de Nationale Reserve.'
Betaalbaarheid
De lerarensalarissen gaan omhoog, onderwijzend personeel krijgt voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen in de grote steden, de basisbeurs voor studenten keert terug en 'al die mooie dingen die het Westen heeft voortgebracht gaan we weer onderwijzen, uitdragen en promoten'.
Dat laatste gebeurt ook door de publieke omroep, die daarnaast te maken krijgt met een onafhankelijke Ombudsman die de 'neutraliteit' gaat bewaken. Na afloop van elk programma krijgt de kijker het prijskaartje gepresenteerd: 'Dit programma heeft u ....euro aan belastinggeld gekost.'
Zoals de meeste partijen maakt ook het Forum voor Democratie in het programma weinig woorden vuil aan de betaalbaarheid van alle plannen. Tegenover de belastingverlaging en de vele extra uitgaven staan slechts enkele concrete besparingen: de kinderbijslag geldt nog voor hooguit twee kinderen en bij de overheid worden banen geschrapt. De meeste partijen moeten binnenkort met de billen bloot als het Centraal Planbureau (CPB) hun programma's doorrekent, maar daaraan doet het Forum niet mee. 'Wij willen ook het CPB afschaffen', aldus Baudet in een toelichting. 'In de dynamische economie die wij voorstaan past geen planeconomie. Centrale planning is meer iets voor de USSR.'