NieuwsThierry Baudet

Baudet ging in zee (misschien zelfs tegen betaling) met Russische propagandist

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, heeft zich rond het Oekraïnereferendum ingelaten met een Russische propagandist. Hij stond in nauw contact met deze Vladimir Kornilov, van wie hij wist dat die banden had met het Kremlin.

Huib Modderkolk
Thierry Baudet op een bijeenkomst van zijn Forum voor Democratie op de avond van het Oekraïnereferendum in 2016, waarvan hij een van de initiatiefnemers was. Beeld Evert Elzinga / ANP
Thierry Baudet op een bijeenkomst van zijn Forum voor Democratie op de avond van het Oekraïnereferendum in 2016, waarvan hij een van de initiatiefnemers was.Beeld Evert Elzinga / ANP

Baudet hintte er bij partijgenoten op dat Kornilov hem betaalde en verspreidde valse theorieën over de doodsoorzaak van demonstranten in Kiev, evenals een complottheorie over de aanwezigheid van de Oekraïense geheime dienst in Amsterdam. Baudet was ervan op de hoogte dat de informatie over de Oekraïense geheime dienst in Amsterdam niet klopte, maar dat weerhield hem er niet van erover te praten bij EenVandaag.

Voormalig partijgenoot Henk Otten heeft Baudet meerdere keren gewaarschuwd niet met Kornilov in zee te gaan. Baudet negeerde die waarschuwingen, zo blijkt uit WhatsAppverkeer waarover het televisieprogramma Zembla beschikt.

De nu 51-jarige Vladimir Kornilov kwam rond het Oekraïnereferendum, dat in april 2016 werd gehouden, naar Nederland en presenteerde zich als directeur van een centrum voor Eurazië-studies in Den Haag. Al snel na het referendum vertrok hij weer. Hij postte video’s, schreef journalistieke artikelen, verscheen zo nu en dan op de Russische televisie en wist als onafhankelijk ‘politiek expert’ door te dringen tot Nieuwsuur. Maar Kornilov was geen onafhankelijke journalist. Tot 2013 was hij de directeur van de Oekraïense afdeling van het Russische Instituut voor GOS-landen, dat de Russische belangen vertegenwoordigt in voormalige Sovjetstaten.

Uit gelekte mails bleek al eerder dat Kornilov contacten heeft tot in het Kremlin. Hij wordt in mails genoemd met Sergej Glazijev, adviseur van president Poetin. De inlichtingendienst AIVD was in 2015 en 2016 ‘geïnteresseerd’ in het gedrag en de contacten van Kornilov, vertellen ingewijden. Zijn plotselinge komst naar Nederland, zijn uitlatingen, manier van werken en contacten met politici als Baudet en ook SP’er Harry van Bommel deden sterk denken aan een Russische beïnvloedingsoperatie.

Eerste kennismaking

Ook Baudet leek dat al snel in de gaten te hebben. ‘Een Rus die werkt voor Poetin’ en een ‘heel invloedrijke figuur’, zo omschrijft hij Kornilov na een eerste kennismaking tegenover partijgenoten. Later zegt hij: ‘Ik werk me dood aan die Kornilov.’ Het is onduidelijk wat hij daarmee bedoelt. Nadat hij bij EenVandaag heeft gesproken over ‘vijftig man’ van de Oekraiënse geheime dienst in een pand aan het Rokin, vraagt Henk Otten of hij dat hard kan maken. Baudet: ‘Nee. Info komt van Kornilov. We gaan er totaal niet meer op in, laten het doodvallen. Mediastrategie van Trump.’

Als Baudet zijn baan als politiek commentator bij PowNed opzegt en krap bij kas zit, appt hij: ‘Misschien wil Kornilov wat extra betalen’ en ‘Daar kan geen Kornilov met al z’n geld tegenop’. Beide berichten zijn voorzien van een smiley: knipogend en lachend.

In de uitzending van Zembla zegt Baudet in een reactie dat hij nooit Russisch geld heeft ontvangen. ‘Een fabeltje.’ Ook zegt hij dat zijn uitspraken over Kornilov met enige ironie en ‘speelse overdrijving’ zijn gedaan.

In een uitgebreide reactie op de website van zijn partij schrijft Baudet verder: ‘Ongetwijfeld kan uit een periode van meerdere jaren en meerdere, zeer intensieve campagnes, een groot aantal uitlatingen worden gevonden, in interne WhatsAppgroepen of andere context gedaan, die los van die context moeilijk te plaatsen zijn, serieus lijken of juist moeilijk serieus te nemen zijn. Soms bliezen we stoom af in een bericht. Soms draafden we door.’

Lees verder

Nadat vlucht MH17 is neergestort in Oost-Oekraïne begint een venijnige strijd om de waarheid. Moskou zet onder meer zijn beruchte militaire veiligheidsdienst GROe, bewerkt leden van het onderzoeksteam en stuurt een eliteteam naar Rotterdam. Lees onze reconstructie van de Russische manipulatie en sabotage van het MH17-onderzoek hier. Lees hier meer over het Oekraïnereferendum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden