Nieuws

Baudet bereid tot compromissen op provinciaal niveau

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is in elk geval bereid om op provinciaal niveau compromissen te sluiten met andere partijen. ‘Wij snappen dat we water bij de wijn moeten doen’, zei FVD-leider Thierry Baudet donderdagmiddag. De vraag is of die samenwerking landelijk ook van de grond komt.

Raoul du Pré
Partijleider Thierry Baudet bij de verkiezingsavond van Forum voor Democratie in Zeist. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Partijleider Thierry Baudet bij de verkiezingsavond van Forum voor Democratie in Zeist.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Forum voor Democratie wordt naar verwachting met dertien zetels de grootste partij in de Eerste Kamer. Bij de provincialestatenverkiezingen woensdag is de partij van Baudet als winnaar uit de bus gekomen.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Baudet verwacht dat VVD en CDA eventueel bereid zijn samen te werken, maar hij wil met iedereen praten: ‘Wij zitten hier zakelijk in.’ De partij gaat zich eerst richten op samenwerking in de provincies. ‘We gaan proberen tot stabiele besturen in de provincies te komen’, aldus Baudet. Maar wat FvD eigenlijk wil bereiken in de provincies, is voor veel partijen nog gissen.

In Zuid-Holland heeft Baudet VVD-coryfee Hans Wiegel gevraagd om informateur te worden bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. In Noord-Holland heeft Baudet hoogleraar Paul Scheffer gevraagd om verkennende gesprekken te voeren voor een ‘constructief provinciaal bestuur’.

Premier Mark Rutte wil ondertussen per onderwerp kijken of er ‘verstandige meerderheden’ te vinden zijn in de Eerste Kamer. ‘Ik zou er ook op rekenen dat de partij die de grootste is geworden daartoe bereid is’, zei Rutte in Brussel, waar hij is voor een Europese top.

Rutte feliciteerde FvD-leider Baudet met het feit dat diens partij de grootste is geworden bij de statenverkiezingen. De premier hoopt dat Forum bereid is ‘de basis onder het bestuur van Nederland te versterken’. Rutte heeft nog geen contact gehad met Baudet sinds de uitslag van de verkiezingen bekend werd.

Lastig parket

Weglopende kiezers bij de regeringspartijen VVD, CDA en D66 brengen het derde kabinet-Rutte in een lastig parket: het moet zien door te regeren met een tekort van zeven zetels in de Eerste Kamer (31 van de 75).

Op de linkerflank heeft GroenLinks negen zetels, genoeg om het gat te vullen. De vraag is of de VVD het zal aandurven om een groene koers te gaan varen. Op de rechterflank kan het kabinet getalsmatig alleen zaken doen met Forum voor Democratie. Dat ligt in politiek opzicht echter niet voor de hand, aangezien het kabinet komend jaar vooral steun zoekt voor maatregelen die voortvloeien uit het klimaatbeleid. Forum voor Democratie is daar radicaal tegen.

Bedreiging

Met de opmars van Forum in de provincies en de Eerste Kamer ontwikkelt de partij van Baudet zich ondertussen tot een directe concurrent en bedreiging van de VVD. Ook Geert Wilders’ PVV heeft er met Baudet in de strijd om de kiezers een geduchte tegenstrever bij. De PVV levert vier van de negen zetels in. Wilders voerde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 nog de tweede partij aan. Nu is de PVV terug in de middenmoot. Nadat de linkerhelft van het politieke spectrum in de afgelopen jaren al zeer versplinterd was geraakt, volgt nu ook de rechterhelft die trend.

D66 lijkt opnieuw te moeten ondergaan wat de partij in de historie altijd overkomt zodra de partijleiding kiest voor regeringsdeelname. Na alle opeenvolgende verkiezingsoverwinningen tijdens tien jaren in de oppositie, volgt na anderhalf jaar regeren weer een pijnlijke nederlaag. D66 raakt vier van de tien zetels kwijt. De partij zal het ervaren als een meevaller, er was op meer verlies gerekend.

Neergang

Ook het CDA ontvangt een deel van de klap die de coalitie te verwerken krijgt. De christen-democraten, die in 2015 nog een zetel wonnen, verliezen er nu in de Eerste Kamer drie van de twaalf. Daarmee zet de neergang van de ooit zo machtige bestuurspartij op provinciaal niveau door. Aan het begin van deze eeuw had het CDA nog 23 zetels in de Eerste Kamer.

De andere grote partij van weleer, de PvdA, profiteert nog niet van het oppositievoeren in de Tweede Kamer. Na het verlies van 6 Eerste Kamerzetels in 2015, is er op provinciaal niveau nog geen substantieel herstel zichtbaar. Ook de concurrent op links, de SP, kampt met een tegenvallende uitslag. De partij raakt vijf van de negen senaatszetels kwijt.

In de Eerste Kamer groeit de Partij voor de Dieren van twee naar drie zetels.

Totale versnippering Eerste Kamer: volgende informateur kan de borst nat maken

De uitslag van de verkiezingen van woensdag werpt ook zijn schaduw vooruit over de volgende kabinetsformatie. Die staat pas gepland in 2021, als het derde kabinet-Rutte de rit tenminste uitzit, maar nu al wordt zichtbaar dat een meerderheid in de Eerste Kamer dan bijzonder moeilijk te vinden is.

Nu Forum voor Democratie stemmen weghaalt bij VVD, CDA en PVV, valt het rechterdeel van het parlement ten prooi aan dezelfde versnippering als die waar het linkerdeel al langer mee kampt. Volgens de voorspelde uitslag van woensdag verliest niet alleen het huidige kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer, maar zijn ook eventuele meerderheidsalternatieven verder uit zicht geraakt. VVD, CDA, PVV en Forum voor Democratie hebben samen net niet, of nog maar net genoeg zetels voor een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer. Maar die samenwerking stuit op blokkades van VVD en CDA jegens de PVV.

Op links komen GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie en SP pas met zijn vijven in de buurt van een meerderheid. Doordat D66 en CDA allebei zetels hebben verloren, zijn ook voor vrijwel alle varianten ‘door het midden’ opeens vijf of zes partijen nodig. Dat maakt formeren per definitie ingewikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden