Baudet bekent kleur in MH17-debat

Dion Mebius
FVD-leider Thierry Baudet. Beeld anp
FVD-leider Thierry Baudet.Beeld anp

Goedemiddag, vandaag moest FVD-leider Thierry Baudet beslissen of hij Rusland nu wél verantwoordelijk acht voor de MH17-ramp. En kreeg Nederland er in één klap 500 duizend studenten bij dankzij minister Van Engelshoven.

Hier zijn uw Dagkoersen. Ontvangt u deze politieke nieuwsbrief liever ieder dag gratis in uw mailbox? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld

DEBAT VAN DE DAG
MH17: waar staat Baudet?

Lang moest Thierry Baudet niets weten van een rol voor Rusland in de MH17-ramp. Zelfs toen het internationale onderzoeksteam JIT vorige week vaststelde dat de MH17 is neergehaald met een BUK-raket van de 53e luchtafweerbrigade uit Koersk, hield de Forum voor Democratie-leider voet bij stuk.

‘Er is veel dat ik niet kan beoordelen’, reageerde hij afhoudend tegen het ANP. ‘Dat vind ik echt aan een rechter. Ik wil geen voorschot nemen op de uitkomst.’

Vandaag moest Baudet echter kleur bekennen in een debat over de ontwikkelingen rond de ramp. Zou FVD volharden in zijn twijfel over de toedracht van MH17, als enige partij in de Tweede Kamer, of zou Baudet omgaan en het kabinet steunen in zijn beslissing om Rusland aan te pakken?

Het werd het laatste. Het aansprakelijk stellen van Rusland is een ‘terechte en logische stap’ van het kabinet, erkende Baudet. Zijn brief aan de Amerikaanse president Donald Trump uit 2016, waarin hij opriep tot nieuw onderzoek naar de toedracht, zou hij nu niet meer versturen. ‘Als ik kijk naar onderzoeksresultaten van het JIT vorige week, dan komen die op mij grondig en plausibel over.’

Baudet hield wel een slag om de arm. ‘Betekent dit dat ik zeker weet wat er gebeurd is? Nee.’ Voorts wees hij op de rol van Oekraïne, dat volgens hem onzorgvuldig of nalatig handelen te verwijten valt omdat het land het luchtruim te lang openhield. Met die opvatting vond hij SP en PVV aan zijn zijde.

STROP VAN DE DAG
Vroegere AOW kost 10 miljard

Minister Wouter Koolmees. Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees.Beeld ANP

Na drie jaar onderhandelen zijn werkgevers en vakbonden eruit: de rem moet op de snelle verhoging van de AOW-leeftijd. Via De Telegraaf lekte gisteren uit een conceptakkoord voor het langzamer verhogen van de pensioenleeftijd, waarbij die pas in 2025 op 67 jaar komt te liggen, en niet al in 2021.

Dat zoiets geld kost, is duidelijk. Maar dat het plan de schatkist ruwweg 10 miljard euro kost, zoals het Centraal Planbureau liet weten aan verslaggever Yvonne Hofs, zal ook de voorstanders tegenvallen. Alleen al in deze kabinetsperiode (tot en met 2021) zullen de totale kosten circa 3,6 miljard bedragen.

De hamvraag: accepteert D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de forse kostenpost? Het wensenlijstje van de werkgevers en vakbonden, dat ook wensen als de verplichte aansluiting van zzp’ers bij een pensioenfonds omvat, leest als een dictaat. Koolmees moet de skippybal slikken, of stikken, is de teneur. Een ‘ja’ kost een hoop geld, een ‘nee’ veroorzaakt woede bij de sociale partners.

Voor D66 zou een ‘ja’ een politieke nederlaag zijn. Die partij is overtuigd voorstander van het verhogen van de AOW-leeftijd.

WIJZIGING OP KOMST
Mbo’ers straks ook studenten

Nederland krijgt er in een klap bijna 500 duizend studenten bij. Vanaf 2020 mogen mbo’ers zich officieel student noemen. Daarmee geeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) gehoor aan de wens van mbo’ers om gelijk te worden gesteld aan leeftijdsgenoten op het hbo of de universiteit.

Nu worden mbo’ers in de wet nog aangemerkt als ‘deelnemers’. Volgens de minister dekt die term de lading niet langer en is het terecht dat ook zij als student willen worden aangesproken. Mbo’ers klaagden al langer over ongelijke behandeling. Zo komt het voor dat studentencafés hen aan de deur weigeren en komen ze in winkels niet in aanmerking voor korting – want die is alleen voor studenten.

Helemaal verhelpen kan Van Engelshoven die ongelijkheid niet. Verenigingen of bedrijven die mbo’ers willen uitsluiten van kortingen en toegang, kunnen dat ook na 2020 nog doen. ‘Maar het wordt een stuk moeilijker om het onderscheid vol te houden, nu de term student voor iedereen geldt’, zegt het ministerie.

DURE ONTDEKKING I
Adam Smith hapte stof

Op veilingen bieden verzamelaars er de koopsom van een aardig huis voor, maar in de Tweede Kamer lag het werk gewoon in de kast: de eerste druk van The Wealth of Nations uit 1776. Boekhistoricus Alex Alsemgeest vond het invloedrijke boek van de achttiende-eeuwse liberale filosoof Adam Smith bij een inventarisatie van de boekencollectie van het Binnenhof.

De geschatte waarde van het werk, dat ironisch genoeg achter Das Kapital van Karl Marx op de plank stond, is zo’n kwart miljoen euro.

DURE ONTDEKKING II
Dijkhoffs kostbare klokje

Klaas Dijkhoff met zijn horloge. Beeld ANP
Klaas Dijkhoff met zijn horloge.Beeld ANP

Als ‘Best Geklede Man van 2017’ ontving Klaas Dijkhoff eind vorig jaar een prachtig zilveren horloge van lifestyleblad Esquire. Keurig nam de VVD-fractievoorzitter die gift op in het daarvoor bestemde geschenkenregister van de Tweede Kamer. Het enige wat Dijkhoff achterwege liet, was de waarde. Die zou onbekend zijn.

Een groep oplettende Twitteraars kwam er vandaag echter achter dat Esquire de prijs destijds netjes vermeldde. Dijkhoffs horloge kost 3.695 euro - toch een paar maanden bijstand, beten zijn critici hem toe.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden