Baudelaire en ‘Oprutte’ zetten de toon

Ruim duizend studenten hebben woensdag gedemonstreerd tegen de leerrecht-plannen van staatssecretaris Rutte. En niet zonder succes. Met Baudelaire in de hand, en het ‘Oprutte’ voor in de mond, krijgen de studenten enigszins hun zin....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Rutger Truffino is een van de eerste demonstranten op het Plein in Den Haag. Dat hij zo vroeg is, is niet bijzonder . Opmerkelijk is, dat hij er is als praeses van de HSV.

De Haagse Studenten Vereniging staat te boek als een ‘gezelligheidsvereniging’, een apolitieke studentenorganisatie die vooral wordt bevolkt door corpsballen. En die demonstreren nooit.

Waarom gaan nu zelfs de corpsballen demonstreren? Truffino: ‘Als Rutte zijn zin krijgt, hebben studenten nog maar 5,5 jaar de tijd voor hun studie. Als je dan een jaar bestuurder bent van een vereniging, resteert er nog maar vierenhalf jaar. Dan wordt het heel erg moeilijk om nog aan bestuurders te komen.’

De HSV is met maar liefst 25man aanwezig. Sint Jansburg uit Delft is er met veertig leden, KoKo uit Maastricht met vier man. Zelfs de koepel van de corpora, de Landelijke Kamer van Verenigingen LKVV, is mede-organisator van de demonstratie. En dat is volgens voorzitter Van Griethuysen voor het eerst in het dertigjarig bestaan. Ondanks de versterking door de corpsstudenten, is de opkomst niet groot.

Ruim duizend studenten (de organisatoren houden het op enkele duizenden) maken er wel een gezellige boel van, en slagen er heel behoorlijk in om staatssecretaris Rutte het spreken onmogelijk te maken. Het ‘Oprutte’ overstemt zijn verdediging totaal.

Maar veel demonstranten hebben op een groter opkomst gerekend. Cathelijne Stoof van de studentenraad in Wageningen kan haar teleurstelling niet helemaal verbergen. De Wageningen Universiteit heeft zeven bussen ter beschikking gesteld. Er zijn er twee gevuld. Stoof: ‘Het is blijkbaar voor veel studenten toch een ver-van-mijn-bed-show. Maar veel mensen hebben het ook wel erg druk met practicums en met onderzoek.’

Maar zelfs een vergadering van de studentenraad is niet voor dit doel opgeschoven.

De medewerking van veel universiteiten is opvallend. Die van Maastricht, Leiden, Groningen, Wageningen, Delft, Nijmegen en de Vrije Universiteit regelen bussen. Maastricht schort de verplichte aanwezigheid bij studie op. Maar in Eindhoven gaat de tentamenweek gewoon door.

Ondanks de beperkte opkomst is al snel duidelijk dat de demonstranten enkele concessies van Rutte kunnen verwachten.

Kamerleden van CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP en LPF maken ten overstaan van de demonstranten duidelijk dat ze Ruttes plannen niet zonder wijziging zullen accepteren.

De demonstratie lijkt zonder enige opwinding te verlopen, maar wanneer een deel van de studenten al is vertrokken loopt plotseling een honderdtal studenten naar de Tweede Kamer en eist toegang tot de publieke tribune. De ordedienst tracht een confrontatie met de politie te voorkomen, maar kan niet voorkomen dat de politie naar de knuppel grijpt. Voor enkele seconden is de sfeer grimmig.

Een paar artistieke studenten uit de Amsterdamse kraakwereld onderhouden vervolgens de politieagenten met het voorlezen uit Baudelaire (Franse dichter) en Badiou (Franse filosoof) gevolgd door een performance. De aanwijzingen van de agenten worden natuurlijk niet opgevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden