Bau & Lau of Wil & Lau

Mijn collega heeft het niet zo op dat dweepzieke Bau & Lau. Uit haar mond klinkt bauenlau als een Oostenrijks streekgerecht.


In deze fase van de Ronde van Frankrijk werden vorig jaar Bau & Lau geboren. Op de tweede vrijdag van de Tour in 2013 reten ze het peloton aan stukken. Bau steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Lau stond eventjes vijfde.


De Volkskrant schreef de volgende dag dat ze de concurrentie een poets hadden gebakken. Dat was precies de goede uitdrukking om de stemming in het land te verwoorden. Bau & Lau hadden een poets gebakken, pootje gehaakt, een muilpeer gegeven. Dit was voorbij epo. Dit was pure pindakaas. Dik Trom, Pietje Bell, Kameleon, Bau, Lau.


Het is weer de tweede Tourvrijdag geworden. We staan met een hoop mensen boven op een berg. Een reclamebord belooft een cycling vacation of a life. Bau puft voorbij. De Nederlandse media gaan er op een holletje achteraan. Vijf minuten later is iedereen weer tot stilstand gekomen. Bau puft nu op de rollerbank. Recorders wachten op mondhoogte, klaar om zijn eerste woorden te registreren.


De zinnen van Bau beginnen meestal met nou of met nou ja. Het klinkt als een adempauze en misschien is het wel een moment om na te denken, al wijzen de antwoorden er zelden op. Bau laat zich in het openbaar niet betrappen op bevlogenheid, op woede of iets anders opwindends. Hij is nogal vlak.


Meestal duikt onderweg in zo'n zin ook nog het woord inderdaad op. Wat begint als een relativering wordt opeens een bevestiging. Nee, Bau maakt het ons, de vragenstellers van deze wereld, niet gemakkelijk.


Zo ging het deze vrijdag ook boven op de berg, waar het duo weer eens herenigd was. Bau was blij dat hij bergop grotendeels had kunnen volgen en dat was kortweg gezegd ook zijn strijdplan voor de volgende dag. Zo volgt Bau zichzelf een weg naar de top-5 en zo zal Lau dat misschien richting top-10 doen.


Ik vraag me af of Nederland daarvoor weer net zo warm zal lopen als vorig jaar. De Tour van 2013 leefde op door de guerrilla van die vrijdag. Nu sukkelen we voort.


Misschien vergis ik me. Misschien hebben Bau & Lau nog een poets in petto. Misschien wordt het tijd voor een nieuw duo.


Bart Jungmann is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden