Batterij hulpverleners voor vijftien jongeren

Per overlastpleger minimaal één hulpverlener en een coördinator. Zo kunnen de maatregelen worden samengevat, waarmee sinds november vorig jaar de Marokkaanse hangjeugd in de Amsterdamse Diamantbuurt in toom wordt gehouden....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

In aanwezigheid van burgemeester Cohen kregen de bewoners van de buurt dinsdagavond een rapport gepresenteerd, waarin onderzoeker Henk Ferwerda 'het plan van aanpak Diamantgroep' uiteenzet.

Met de Diamantgroep doelt Ferwerda op de vijftien knapen, die vorig jaar ongestoord een jong echtpaar uit de buurt wegpestten. In oktober ontvluchtten Bert en Marja hun woning aan het Smaragdplein, nadat onbekenden 's nachts straatstenen door de ramen hadden gegooid.

Een jaar van treiteren en diefstal was daaraan vooraf gegaan. Wat de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Oud-Zuid sindsdien van stal hebben gehaald, grenst aan het ongelofelijke.

Ferwerda, wiens naam is verbonden aan een methode om problematische jeugdgroepen in de grote steden in kaart te brengen, heeft elf bladzijden nodig voor het opsommen van de maatregelen. Die variëren van een 'bejegeningsprofiel', een 'klankbordgroep', een 'moedergroep' en mobiel cameratoezicht tot 'periodieke locatieanalyse'.

Dit alles onder leiding van een procesmanager Diamantbuurt, een buurtregisseur, een coördinator Veiligheid, de voorzitter van het uitvoeringsoverleg Diamantbuurt en een programmacoördinator Jeugd en Veiligheid. De laatste functionaris, een politieman, 'draagt zorg voor monitoring van de uitvoering, evaluaties en rapportages'.

De reportages zijn bestemd voor de subdriehoek, ook wel regiegroep genoemd en die bestaat uit vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie en het stadsdeel. De subdriehoek houdt in de gaten of het alle andere functionarissen lukt om de jeugd rustig te houden.

Het veldwerk wordt verricht door Streetcornerwork en andere jeugdwerkers. De politie patrouilleerde (tot begin dit jaar) permanent met twaalf man, in uniform en in burger. De agenten dienen tegenwoordig de hangjeugd via een nieuw opgesteld 'bejegeningsprofiel' allemaal 'min of meer op dezelfde manier te benaderen'.

Ferwerda, die na oktober vorig jaar ook zelf drie dagen in de Diamantbuurt ('een heel leuk buurtje') heeft gebivakkeerd, stelt vast dat de jongens 'bijna uitsluitend van Marokkaanse komaf zijn'. De groep noemt hij vrij hecht en onderling solidair.

De onderzoeker: 'Volgens sommige sleutelinformanten is er vanuit de groep en de families ook een lange traditie van verzet tegen organisaties, zoals politie, justitie en gemeenten.' Ofwel, 'er zijn anti-Nederlandse gevoelens'.

Ferwerda heeft tevens vastgesteld dat er 'een nieuwe groep jongens zit aan te komen. Deze nieuwe aanwas is jonger (10 tot 12 jaar), is brutaal, veroorzaakt overlast en wordt sterk aangetrokken door de groep.' Maar de groep heeft volgens hem nog geen antecendenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden