Batman Begins, Blade II, Mad City

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Christian Bale als Bruce Wayne in Batman Begins van Christopher Nolan. Beeld Warner Bros
Christian Bale als Bruce Wayne in Batman Begins van Christopher Nolan.Beeld Warner Bros

Batman Begins (Christopher Nolan, 2005)
Veronica, 20.30-23.15 uur

De vijfde moderne Batman-film is een verrassende. Nadat de fraaie 'stripfilms' van Tim Burton waren verworden tot ietwat plat actievermaak in Batman 3 en 4 van Joel Schumacher, keerde regisseur-scenarioschrijver Christopher Nolan terug naar het begin van de held, om het personage, met succes, weer enige diepte te geven. We zien hoe Batman (Christian Bale) zijn ouders verliest en als cynicus zijn stad verlaat om er gelouterd (na tamelijk breed uitgesponnen levenslessen in de Aziatische bergen) terug te keren. Met één doel: zij die angst en terreur willen zaaien, zo opjagen dat ze zullen voelen wat angst echt is. Destijds was het al duidelijk: dit is een post-11-september-Batman en dat zullen we weten. Fraaie bijrollen van Michael Caine, Rutger Hauer en Morgan Freeman.

Telefoontje

In zijn in 2007 verschenen autobiografie vertelt Rutger Hauer hoe hij in 2004 bijna ervoor koos de huur van zijn huis in de VS op te zeggen toen hij iets te lang werkloos was. Precies op dat moment belde iemand namens regisseur Christopher Nolan: of hij voelde voor een rol in Batman Begins, als de meedogenloze CEO van het bedrijf van Batmans overleden vader. Een kleine rol, maar wel in een van de grootste blockbusters van dat filmjaar. En in hetzelfde jaar speelde Hauer de krankzinnige kardinaal Roark in Sin City, nog een kassakraker. Een half dagje werk maar voldoende om zijn terugkeer naar Nederland af te blazen.

Blade II (Guillermo del Toro, 2002)
Veronica, 23.15-01.25 uur

De Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro (Pacific Rim) wisselt het maken van originele fantasyfilms af met formulematiger genrewerk. Voor hem is dat vanzelfsprekend; hij leerde het vak bij de televisie en als schminkmedewerker in de filmwereld. Blade II behoort tot de tweede categorie. Del Toro was bij het eerste deel niet betrokken. Daarin werd, vier jaar eerder, Wesley Snipes geïntroduceerd als half mens half vampier, die uitgroeit tot redder van de mensheid als die wordt aangevallen door moordlustige vampiers. Andere koek dan graaf Dracula, inderdaad. In dit deel 2 werkt Blade juist samen met de vampiers om de zogenoemde Reaper Vampires te elimineren. Binnen de beperkingen van het budget en het genre maakte Del Toro van dit vervolg onderhoudende, en soms zelfs hoogst vermakelijke pulp.

Mad City (Costa-Gavras, 1997)
BBC 1, 00.50-02.40 uur

De van origine Griekse filmmaker begon zijn carrière overweldigend met de politieke thriller Z (1969), een genre waarin hij jaren zou uitblinken, met onder meer État de siège (1972) en Missing (1982), beide spelend in Zuid-Amerika. Tussendoor maakte hij ook nog een van Romy Schneiders (én Yves Montands) mooiste films, het liefdesdrama Clair de femme (1979), maar daarna ging het stilaan bergafwaarts. De vanavond uitgezonden politiek geladen thriller Mad City, een nu wat gedateerde aanklacht tegen de invloed van de media op de publieke opinie, haalde op het laatste moment de Nederlandse bioscoop niet, terwijl voor de hoofdrollen Dustin Hoffman (als uitgerangeerd tv-verslaggever) en John Travolta (als een gijzelnemer) toch hadden getekend. Reden: de bezoekersaantallen in andere landen vielen tegen. Al met al redenen genoeg om nog eens te kijken hoe bijna twintig jaar geleden werd omgegaan met een gijzelingszaak waarin een journalist tegen wil en dank van beslissende invloed wordt op het verloop van een gijzelingszaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden