Baskische president lanceert vredesvoorstel

De Baskische politieke partijen zullen zich volgende week buigen over een nieuw 'vredesvoorstel'. Het donderdag gepubliceerde plan is opgesteld door president Ardanza van Baskenland....

Van onze correspondent

MADRID

Ardanza's uitgangspunt is dat het terrorisme niet louter langs 'politionele weg' valt te bestrijden. Bovendien mag niet worden aangenomen dat de terroristen zich spontaan tot de democratie zullen bekeren. Daarom dient er te worden gezocht naar een politieke oplossing voor het geweldsprobleem. in Baskenland.

Met de ETA zelf zullen de Baskische politici niet in onderhandeling treden. De organisatie zal in de gesprekken vertegenwoordigd worden door Herri Batasuna, omdat de gesprekspartners 'op wettige wijze een deel van de Baskische kiezers dienen te vertegenwoordigen'. Het initiatief van Ardanza komt op een moment dat het voltallige hoofdbestuur van HB een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens samenwerking met een terroristische groep.

Ardanza stelt een dialoog 'zonder grenzen' voor: de door de radicale nationalisten gewenste onafhankelijkheid van Baskenland is niet bij voorbaat onbespreekbaar. Met zijn formulering hoopt de president van de autonome deelstaat bij HB de bereidheid te stimuleren om mee te praten. De centrale overheid in Madrid blijft officieel buiten de dialoog.

Voor de dialoog op gang kan komen, moet één voorwaarde onherroepelijk worden vervuld: de ETA moet definitief afzien van het gebruik van geweld. In een tijdelijk bestand tijdens de periode van 'onderhandelingen' ziet de Baskische regering niets. Zo'n bestand zou door de terroristen alleen maar worden gebruikt voor tactische doeleinden en om de organisatie te verbeteren.

De ETA dringt al jaren aan op het openen van onderhandelingen. Maar in de meer dan dertig jaar lange strijd heeft de groep nog nooit de voorwaarde geaccepteerd om eerst een einde te maken aan de aanslagen. Het laatste door de ETA afgekondigde tijdelijke bestand dateert van juni 1996 en duurde precies een week.

Ardanza's plan is door de grote partijen met veel scepsis ontvangen. Niemand heeft enthousiast gereageerd, maar Ardanza houdt zich vast aan de gedachte dat geen enkele partij het evenmin regelrecht heeft afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden