Basketbalteam gered door komst sponsor

Door de komst van sportzender Sport1 als hoofdsponsor blijft het nationale mannenbasketbalteam bestaan. Het omstreden bondsbesluit om de nationale ploeg tijdelijk terug te trekken, is van de baan. Donderdag- middag werd een reddingsplan gepresenteerd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER BRUIN

DEN BOSCH - Nu de sportzender zich voor de komende twee jaar als geldschieter aan de basketballers heeft verbonden, is deelname van Nederland aan de eerste kwalificatieronde voor het EK van 2015 in Oekraïne zeker gesteld. De loting daarvoor vindt zaterdag plaats.

Met Sport1 komen meer initiatieven van de grond die tot doel hebben het bestaan van de mannenploeg te consolideren. De tien eredivisieclubs, verenigd in de Federatie Eredivisie Basketball (FEB), zullen de wedstrijden van het Nederlands team organiseren en bekostigen. Voor de locaties van de thuiswedstrijden wordt gezocht naar goedkope oplossingen.

Jan Willem Jansen, in dienst van de Nederlandse Basketball Bond (NBB), treedt af als bondscoach. Zijn opvolger staat al klaar: Toon van Helfteren, tevens clubcoach van Leiden.

Door de bond en de FEB wordt een commissie Topsport gevormd die zich gaat bezighouden met de langetermijnplanning. 'Wij hebben de intentie langer bij het Nederlands team betrokken te zijn dan twee jaar', zei FEB-voorzitter Henk Reekers gisteren bij de presentatie van de plannen in De Maaspoort in Den Bosch.

Op de algemene vergadering van de NBB werd twee weken geleden nog besloten twee jaar lang geen geld meer te reserveren voor de nationale mannenploeg. Ook de nationale ploeg voor spelers onder de 20 jaar kreeg geen financiering meer. Het was onderdeel van een herstelplan om het financieel tekort van de noodlijdende NBB in te perken.

De beslissing leidde tot onbegrip bij de internationals en bij de FEB. 'Het Nederlands team is een boegbeeld', aldus Reekers. 'Dat schuif je niet zomaar even aan de kant.'

Om te voorkomen dat er twee jaar lang geen nationale ploeg zou zijn, zochten de oud-internationals Rolf Franke en Kees Akerboom sr. de publiciteit. Will Moerer, vice-president van Sport1 en iemand die het basketbal een warm hart toedraagt, trok zich het lot van de ploeg aan en besloot als sponsor de helpende hand te bieden. Zijn bedrijf zal alle interlands van het Nederlands team live uitzenden. 'Samenvattingen door de NOS zullen we niet blokkeren', beloofde Moerer.

Na twee turbulente weken sprak Francisca Ravestein, voorzitter van de NBB, opgelucht van een unieke samenwerking. 'De winnaar van dit alles is het Nederlands basketbal.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden