Basketbalcircus Rodman doet Noord-Korea aan

VAN ONZE VERSLAGGEVER MART ROUMEN

AMSTERDAM - Hij voldoet niet aan de dresscode en de vraag of hij de meest voor de hand liggende diplomaat is om de gespannen verhoudingen tussen Amerika en Noord-Korea te normaliseren, kan met nee worden beantwoord. Maar het weerhield ex-NBA-ster Dennis Rodman er niet van om in te gaan op de uitnodiging van dictator Kim Jong-un om met een delegatie basketbaldemonstraties te geven in Noord-Korea.

De uitnodiging van de jonge dictator komt niet uit de lucht vallen. Kim Jong-un, die het stimuleren van technologie en sport tot prioriteit heeft verheven in zijn beleid, schijnt een fervent basketballiefhebber te zijn. Die passie deelde hij met zijn vader, Kim Jong-il, die in de jaren negentig aanhanger was van de Chicago Bulls, de club waar Dennis Rodman toen excelleerde.

In het nationaal museum ligt een door Michael Jordan gesigneerde basketbal, in 2000 aan Kim Jong-il geschonken door Madeleine Albright, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken.

Het doel van het opmerkelijke bezoek is om het basketbal in Noord-Korea te promoten. Dennis Rodman en de showbasketballers van Harlem Globbetrotters geven clinics en demonstraties aan Koreaanse kinderen. De reis is georganiseerd door tv-producenten, die een documentaire over Rodman maken.

Dennis Rodman (51) is niet het type dat Koreanen op straat gewend zijn. Met zijn twee meter steekt hij al snel twee of drie koppen boven de gemiddelde Koreaan uit. Ook de uitstraling van de basketballer is niet alledaags. Het dictatoriale land promoot een sober straatbeeld, zo is gezichtsbeharing verboden.

De uitdossing van de basketballers is in vergelijking met de Koreanen experimenteel te noemen. De grote zonnebrillen, scheve petten en vele piercings en tattoos doen de Koreanen schrikken. 'Het zijn monsters', tekende het persbureau AP op uit de mond van een Koreaan die de delegatie aanschouwde.

Noord-Korea, dat begin februari nog een kernproef deed, is allerminst veilig voor Amerikanen. Volgens projectleider Shane Smith groeien Koreaanse kinderen op met anti-Amerikaanse propaganda. Toch hopen de spelers geen hinder te ondervinden van de gespannen verhoudingen. De bevolking houdt niet van Amerikanen, maar wel van Amerikaans basketbal, stelt Smith. 'Zoals we in China aan pingpongdiplomatie deden, doen we nu aan basketbaldiplomatie in Noord-Korea.'

Rodman stelde op Twitter dat hij van de Koreanen houdt, of ze nou uit het noorden of het zuiden komen. 'Ik ben geen politicus. De Koreanen houden gewoon van basketbal.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden