Basketbal in Nederland staat voor 'radicale veranderingen'

AMSTERDAM - Wat de oplossing is, daarover zijn de basketbalclubs uit de Nederlandse eredivisie het nog niet eens. Maar dat er iets moet gebeuren, staat vast. 'Het is tijd voor radicale veranderingen. Wijzigingen die pijn doen', meent Henk Reekers, de voorzitter van de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB).


De FEB, waarin ook de acht eredivisieclubs zijn vertegenwoordigd, kwam onlangs bijeen om de toekomst van de eredivisie te bespreken. Tijdens dat beraad werden diverse oplossingen besproken voor de kritieke situatie waarin het Nederlandse topbasketbal verkeert.


'Van die oplossingen wordt eerst onderzocht of ze mogelijk zijn', aldus Reekers. 'Het enige waarover iedereen het eens is, is dat het aantal eredivisieclubs moet worden vergroot.'


Aan het begin van het huidige basketbalseizoen vielen Amsterdam en Bergen op Zoom weg vanwege financiële problemen. Daardoor bleven er slechts acht teams over, een dieptepunt sinds het seizoen 1984/1985. Door het afhaken van de twee ploegen is er steeds minder plaats voor Nederlandse spelers.


Het gevolg is een wat onbeduidende competitievorm. Om genoeg wedstrijden te spelen, treffen teams elkaar vier keer in de dubbele competitie. Na 28 wedstrijden gaan de sterkste zes teams door naar de tussenronde van de play-offs. In twee poules van drie strijden de clubs vervolgens voor een plaats bij de laatste vier in de 'reguliere' play-offs.


'De eredivisie moet interessanter', meent Martijn Rengelink, verantwoordelijk voor het topsportbeleid bij de basketbalbond (NBB). 'Dat kan eigenlijk alleen als elke wedstrijd ertoe doet. Want hoe vaak ga je naar een wedstrijd tussen dezelfde teams kijken als het resultaat amper telt?'


De oplossing zou het vergroten van het aantal eredivisieclubs zijn, naar minimaal twaalf. Sommige voorzitters denken zelfs zestien. Daarvoor moet het voor clubs eenvoudiger worden toe te treden tot de eredivisie, concludeerde de FEB. Rengelink: 'Op financieel gebied eisen wij niets meer dan een sluitende begroting.' En ook de drempel op sportief gebied is niet hoog.


Hij ziet een soort buddysysteem, zoals Groningen in het overleg voorstelde, als een eerste stap. Daarin helpen succesvolle clubs de nieuwe ploegen bij het opzetten van hun organisatie, door hun kennis (zakelijk en sportief) beschikbaar te stellen.


Volgens Reekers is het belangrijk de uitbreiding van de eredivisie niet te overhaasten. Het ligt voor de hand dat Amsterdam en Bergen op Zoom volgend seizoen weer een eredivisieclub hebben. En ook in Enschede, Maastricht, Den Helder en Almere zijn er initiatieven om te komen tot een eredivisieclub.


'Natuurlijk blijft de scheiding tussen rijke en arme clubs bestaan. Maar ook wanneer de rijke clubs al zijn geplaatst, blijft er een strijd tussen die armere clubs om een van de overgebleven plaatsen in de play-offs', onderstreept Rengelink.


Daarnaast werd tijdens de FEB-bijeenkomst gesproken over het ondersteunen van de regionale talentencentra (RTC). In dergelijke centra hebben jonge spelers de kans meer en beter te trainen. 'Op termijn leidt dat tot meer kwaliteit en tot meer Nederlandse topspelers', denkt Rob Schuur, voorzitter van de Flames.


De Groningse eredivisionist werkt al samen met Rayon Noord en een aantal middelbare scholen. Schuur: 'Daar krijgen ze de kans om naast hun opleiding zeven tot acht keer per week te trainen. Dat gaat zijn vruchten afwerpen.'


Maar niet alleen een betere training van de jeugd moet meer Nederlandse topspelers opleveren. De jeugd moet ook perspectief hebben op een toekomst in het topbasketbal, benadrukt Rengelink.


Het grote aantal buitenlandse spelers in de eredivisie staat dat volgens hem in de weg. Elke club hoeft slechts zes Nederlanders in de selectie op te nemen.


Maar weinig clubs zitten te wachten op een strengere limiet aan het aantal buitenlanders, omdat ze dan aan kwaliteit inboeten en daarmee hun kansen in Europese competities verkleinen.


'De vraag is waar je de focus wilt liggen: in Europa of in de Nederlandse competitie', aldus Schuur, die met Groningen geregeld op Europees niveau speelt. 'Het gat met de Europese top is ook nu al heel groot. Het is van belang eerst aan een goede basis te werken en pas dan naar Europa te kijken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden