Basken willen tot woede van Madrid gesprek met ETA

Het parlement van Baskenland heeft het initiatief genomen voor een eerste gesprek met vertegenwoordigers van de terreurorganisatie ETA. De Spaanse regering en de socialistische oppositie hebben het idee eendrachtig van de hand gewezen....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De mensenrechtencommissie van het Baskische deelparlement heeft een plan opgesteld om alle veroordeelde Basken over te brengen naar gevangenissen in en rond Baskenland. De commissie wil dit plan voorleggen aan zowel de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mayor Oreja, als aan de woordvoerder van de ETA-gevangenen Juan Lasa Mitxelena in diens Madrileense cel. Het plan wordt gesteund door een meerderheid van de Baskische parlementariërs.

Mayor Oreja is tegen het plan gekant, omdat het de chantage-praktijken van de terroristen zou belonen. Het overbrengen van de Baskische gevangenen is de voornaamste eis van de ETA voor de vrijlating van José Ortega Lara, een bewaarder van de gevangenis in Logroño die ruim een jaar geleden werd ontvoerd en sindsdien wordt gegijzeld. De ETA houdt daarnaast al drie maanden de zoon van een Baskische zakenman vast.

Mitxelena zit een gevangenisstraf van tweehonderd jaar uit wegens het vermoorden van militairen, politiemensen en een lid van het Spaanse Hooggerechtshof. Begin deze maand schreef hij een brief aan de mensenrechtencommissie van het Baskische parlement, waarin hij vroeg om een officiële ontmoeting.

Het voornaamste argument van de commissie is dat in het huidige beleid ook de familieleden van de veroordeelden worden gestraft, omdat zij lange reizen moeten maken. Een deel van de gevangenen zit straffen uit op de Canarische Eilanden en in Ceuta en Melilla, Spaanse enclaves op de Afrikaanse noordkust. De ruim achthonderd Baskische gevangenen kunnen volgens het plan van de commissie 'geruild' worden tegen buitenlanders die in gevangenissen in en rond Baskenland zitten.

De Spaanse premier Aznar benadrukte vorige week nog eens dat hij er niet over peinst te onderhandelen met de ETA. Hij verklaarde dit naar aanleiding van het laatste offensief van de ETA, die in een week tijd vier mensen vermoordde. Deze opstelling wordt gesteund door de socialistische oppositie.

De Baskische Nationalistische Partij (PNV) heeft zich echter openlijk uitgesproken voor onderhandelingen met de ETA als enige manier om een einde te maken aan het terrorisme. De PNV van de Baskische premier Ardanza is de grootste partij in de deelstaat. De opstelling ten aanzien van de ETA heeft tot fricties geleid met Aznar, wiens minderheidsregering een samenwerkingsakkoord heeft met de PNV. In de delegatie die de eerste dialoog met de ETA wil voeren, zit ook een lid van Herri Batasuna, de politieke tak van de terreurgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden