Basisstelsel voor ziektekosten is onvermijdelijk

De vorming van één basisverzekering tegen ziektekosten is onvermijdelijk. Het huidige stelsel, waarin tweederde van de bevolking bij het ziekenfonds is aangesloten en de rest particulier is verzekerd, is onverenigbaar met de Europese regels....

Met steun van de Tweede Kamer wordt een beleid gevoerd waarbij de ziekenfondsen zich ontwikkelen tot elkaar beconcurerende bedrijven. Niettemin wil de overheid de fondsen regels blijven opleggen, bijvoorbeeld de acceptatieplicht. Zij mogen geen dure patiënten weigeren, zoals ouderen en chronisch zieken.

De overheid kan die bemoeienis alleen handhaven als zij een duidelijke keuze maakt voor een sociaal verzekeringsstelsel, zeggen bronnen op het departement. In dat geval zijn de strenge Europese regels voor vrije mededinging niet van toepassing. De acceptatieplicht is in strijd met deze regels.

Ook particuliere verzekeraars handelen volgens Borst in strijd met Europese regels. Zij dekken bepaalde kosten af via een collectief omslagstelsel, wat niet mag.

In theorie zou Nederland kunnen kiezen voor een geheel geprivatiseerd stelsel. Maar dat is weer in strijd met regels van de Internationale Arbeidsorganisate (ILO), die bepalen dat er voor tweederde van de bevolking een sociale ziektekostenverzekering moet zijn.

Volksgezondheid werkt koortsachtig aan de voorbereiding van het nieuwe stelsel. Er komt geen blauwdruk , maar volgens premier Kok zal de nota waarmee Borst volgend jaar mei komt ook niet vrijblijvend zijn. Het plan moet inzet worden van het volgende regeerakkoord.

De volksverzekering AWBZ, waaruit de ouderen- en gehandicaptenzorg worden betaald, blijft voorlopig apart bestaan. Borst overweegt deze later alsnog in de basisverzekering op te nemen.

De ministers Zalm van Financiën, Jorritsma van Economische Zaken (beiden VVD) en Vermeend van Sociale Zaken (PvdA) zijn nauw betrokken bij het project van de D66-minister. Sinds de VVD dit voorjaar haar verzet tegen de basisverzekering opgaf, is Borst hoopvol gestemd.

Kritiek van de zijde van PvdA en VVD dat zij niet voortvarend is, wordt door haar ambtenaren gepareerd met verwijten richting PvdA. Terwijl andere partijen volop discussiëren over een nieuw stelsel, houdt de grootste regeringspartij de boot af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden