Basisschoolleraren willen uur werk neerleggen vanwege salaris en tekorten

Basisschoolleraren moeten op dinsdagochtend 27 juni een uur hun werk neerleggen uit protest tegen lage salarissen en het oplopende tekort aan geschoolde docenten. Die oproep deed PO in Actie, een actiegroep die op Facebook meer dan 40 duizend leden heeft, dinsdagavond gedaan bij praatprogramma Jinek.

Redactie
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De groep is een petitie begonnen op de website PO Front. De boze docenten willen op 27 juni honderdduizenden handtekeningen aan premier Rutte aanbieden. Ze eisen 'een lagere werkdruk en een eerlijk salaris voor het primair onderwijs'. Hoeveel scholen meedoen is nog niet duidelijk.

Presentatrice Sophie Hillbrand heeft opgeworpen als ambassadrice van de protestdocenten. 'Ik wil hier heel veel aandacht voor vragen, dit is een groot probleem dat we echt op de kaart moeten zetten', zei Hillbrand dinsdag bij Jinek. 'Ik zit hier als ouder, maar ook omdat ik een programma heb gemaakt over een burn-out. Veel basisschoolleraren krijgen te maken met een burn-out, 'en toen kwam dit op mijn pad'.

Het oplopende lerarentekort leidt in de Randstad tot een run op pabostudenten, berichtte de Volkskrant dinsdag. De leraren in opleiding krijgen al vanaf hun eerste jaar werk aangeboden. Twee pabo's hebben een baangarantie afgekondigd voor studenten die in september beginnen. Ook recruiters azen op studenten.

Bijna iedereen heeft al een baan in groep 4E van de pabo in Rotterdam

Nog maar een paar jaar geleden kwam een pas afgestudeerde basisschooldocent nauwelijks aan het werk. Dat is volkomen omgeslagen. Wie nu op een pabo zit, heeft vaak eerder een baan op zak dan een diploma. Lees hier het hele artikel.

Burn-out

Een paar jaar geleden hadden pas afgestudeerde docenten nog moeite een baan te vinden in het basisonderwijs, nu wordt om hen gevochten. Naar schatting heeft het merendeel van de vierdejaars nog voor de diploma-uitreiking een contract op zak.

Een deel van de pabo's heeft met scholen uit de regio afgesproken dat ze studenten pas na hun afstuderen een baan aanbieden. Lerarenopleiders zijn bang dat hun studenten te snel in het diepe worden gegooid, een burn-out oplopen of uit het onderwijs vertrekken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden