Basisschool op verschillende niveaus

Ieder individueel kind heeft recht op het beste onderwijs. Met maar één type basisschool zal iedere school een zeer breed lesprogramma moeten bieden (Voorpagina, 20 januari)....

Een kind dat op 4-jarige leeftijd zich een uur lang kan concentreren op één schaakspel dient zich net zo uitgedaagd te voelen als een kind dat niet bij machte is onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld goed en kwaad. Een enkel ‘zwak’ kind tussen normale kinderen kan zich optrekken aan de groep.

Zodra echter drie probleemkinderenin een groep zitten, bepalen zij de richting en het tempo van de groep. Kinderen nemen het meest op via soortgenoten en niet van hun mentoren. Zij leren als groep en niet als individu. Het is absurd alle kinderen op hun leergierigste en kwetsbaarste leeftijd te laten onderwerpen aan de gevolgen van verwaarlozing van medeleerlingen. Als basisscholen niet in staat worden gesteld zich op ieder kind afzonderlijk te richten, moeten we basisscholen met verschillende instroomniveaus instellen.

Daarnaast ontstaan restscholen voor kinderen om wier toekomst we ons onvoldoende bekommeren. Het PvdA-voorstel zal leiden tot deze restscholen en is gebaseerd op dezelfde denkfouten die tot de vorige parlementaire onderwijsenquête hebben geleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden