Basisscholen laten Cito-toets vallen

Ongeveer 10 procent van de basisscholen doet mee aan de boycot van Cito-eindtoets. Dat zijn krap achthonderd scholen. 'Er melden zich nog dagelijks nieuwe scholen aan', zegt Jaap Meijer van de Jenaplanvereniging, een van de initiatiefnemers van de actie....

De organisatoren zijn redelijk tevreden met de respons. 'We zijn nu met genoeg scholen om serieuze alternatieven voor de Cito-eindtoets te ontwikkelen', aldus Meijer. De eerste bijeenkomst is gepland in april. Meijer benadrukt dat het niet alleen Jenaplan-, Montessori- en Daltonscholen zijn die de actie omarmen. Deze vernieuwingsscholen staan van oudsher kritisch ten opzichte van de Cito-eindtoets. 'Het opvallende is dat meer dan de helft van de reacties van traditionele scholen komt', aldus Meijer.

Basisschool de Sterrendans in Nijmegen steunt de actie. 'Sommige middelbare scholen kijken alleen nog maar naar de Cito-score bij de toelating van nieuwe leerlingen', aldus adjunct-directeur Gerben van den Berg. 'Dat is een hele verkeerde ontwikkeling. Het advies van de basisschool zou veel zwaarder moeten wegen.'

De Sterrendans is geen tegenstander van het toetsen van leerlingen aan het eind van de rit. 'Integendeel zelfs. Maar wij hebben liever een test die meer meet dan de reken- en taalvaardigheden van kinderen.'

Ook basisschool de Vuurvogel in Malden doet aan de actie mee. De school is met ingang van dit jaar al overgestapt op de ISI-test. 'De Cito-toets is een uitstekend product, maar de ISI-toets meet ook de interesses, de intelligentie en de werkhouding van het kind. De uitslag van de test is niet een abstracte score tussen de 450 en 500 punten, maar een A-viertje met informatie over het kind. Dat is een betere opening voor een gesprek dan zo'n kale Cito-score', aldus Joep Derkx, directeur van de Vuurvogel.

Volgens Derkx groeit de onvrede over het gebruik van de Cito-toets. Vooral het feit dat de Onderwijsinspectie de kwaliteit van de scholen deels afmeet aan de behaalde Cito-scores, zit veel scholen dwars.

Volgens het Cito gebeurt het slechts bij hoge uitzondering dat middelbare scholen alleen naar de Cito-score kijken en het advies van de basisschool verwaarlozen. De projectleider van de eindtoets bij het Cito, G. Staphorsius, wijst er bovendien op dat de Cito-eindtoets niet is gemaakt om de prestaties van scholen te vergelijken.

De Cito-toets is niet wettelijk verplicht. Maar inmiddels doet 80 procent van de scholen mee. In een aantal steden bestaan hierover afspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden