Nieuws

Basisscholen in West-Brabant gaan na tik op de vingers volgende week toch open

De basisscholen van de organisatie Lowys Porquin in West-Brabant gaan woensdag toch open. Het schoolbestuur had eerder gezegd dat openstelling niet verantwoord zou zijn, maar werd op de vingers getikt door de Onderwijsinspectie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Na een gesprek met het ministerie van Onderwijs heeft de organisatie besloten de eerdere beslissing terug te draaien. De kwestie tekent de onrust in het basisonderwijs nu de scholen maandag weer opengaan na de sluiting halverwege december vanwege de coronamaatregelen.

Bij Lowys Porquin zijn ruim dertig scholen in en rond Bergen op Zoom aangesloten. Stephane Cepero, bestuursvoorzitter van Lowys Porquin, wilde de scholen niet openen zolang onduidelijk was of zich een derde golf van het coronavirus zou aandienen. ‘Al sinds de eerste dag van de eerste lockdown hebben wij de veiligheid en de gezondheid van leerlingen en medewerkers op één gezet. En dat doen we nu ook’, zei hij eerder deze week tegen de Volkskrant. ‘Toen dacht ik: is het onderwijs soms een proeftuin? Het gaat wel om onze leraren en leerlingen, we zijn geen open laboratorium.’

Het besluit om de basisscholen te openen noemde hij ‘overhaast’. ‘Het was een politiek besluit, terwijl de vaccinatiecampagne nog op gang moet komen. En onze leerkrachten krijgen ook geen voorrang. Een extra argument om de scholen voorlopig gesloten te houden.’

Hierop arrangeerde het ministerie van onderwijs een gesprek met het schoolbestuur en de Onderwijsinspectie. Een ministeriewoordvoerder spreekt van ‘een goed gesprek, dat heeft geleid tot een oplossing in het belang van de leerlingen’. ‘De afspraak is dat de scholen woensdag open gaan, zodat leerlingen weer fysiek onderwijs krijgen en de scholen de tijd hebben om een zorgvuldige en veilige heropening te organiseren.’

Toch leven er nog zorgen, en niet alleen bij deze Brabantse scholen. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende sneltesten beschikbaar zijn voor het onderwijzend personeel. Het sneltesten op scholen is over drie maanden pas landelijk geregeld. Maar volgens de demissionaire ministers Arie Slob (Onderwijs) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoeven scholen zich daarover geen zorgen te maken. Leraren hebben namelijk voorrang bij de gewone teststraten. Bovendien is nog niet duidelijk of sneltesten wel werken bij mensen zonder klachten.

Ook is er nog onduidelijkheid over hoe een school moet handelen als een kind positief is getest. Als het coronavirus wordt vastgesteld bij een kind dat naar de basisschool gaat, betekent dit niet automatisch dat alle klasgenootjes in quarantaine moeten gaan, is nu de richtlijn. Scholen kunnen ervoor kiezen om klassen op te delen in kleinere groepjes die op minstens anderhalve meter van elkaar zitten. Bij een besmetting hoeven dan in het beste geval alleen de kinderen uit dat groepje in isolatie te gaan, en kan de rest van de klas gewoon naar school komen. Maar dat is, in geval van een besmetting, aan de ggd om te bepalen.

De PO-Raad raadt scholen aan om klassen in de bovenbouw op te splitsen en het contact tussen groepjes te beperken. Maar niet alle scholen hebben genoeg ruimte om groepjes te maken en die uit elkaar te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden