nieuwspersconferentie
Basisscholen en kinderopvang 11 mei open, andere maatregelen verlengd tot 20 mei
Premier Mark Rutte heeft er naar eigen zeggen ‘ongelooflijk mee geworsteld’, maar de druk op de zorg is nog te groot om de coronamaatregelen snel te versoepelen. De meeste beperkingen worden zoals verwacht verlengd tot 20 mei. ‘Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf’, aldus Rutte.
De belangrijkste versoepeling is dat de kinderopvang en basisscholen op 11 mei weer open kunnen. Leerlingen zullen in eerste instantie halve weken naar school gaan. Het kabinet gaat ervan uit dat het voortgezet onderwijs pas op z’n vroegst weer op 1 juni open kan. Anders dan in het basisonderwijs moeten scholieren boven de twaalf jaar dan wel anderhalve meter afstand houden.
Jongeren onder de 18 jaar krijgen vanaf 28 april meer ruimte om te sporten. Kinderen onder de 12 mogen weer trainen en ‘onderlinge potjes’ organiseren. Tussen de 12 en 18 jaar moet er tijdens het sporten anderhalve meter afstand zijn tussen de deelnemers. Kleedkamers en kantines van sportclubs blijven gesloten. Officiële wedstrijden zijn niet toegestaan.
Hard gelag
Rutte erkende dat de beperkte versoepeling voor veel mensen een hard gelag zal zijn. Vorige week riep de premier sectoren nog op om mee te denken over een inrichting van de ‘anderhalvemetersamenleving’, maar voor de economie is er vooralsnog amper verlichting. Het verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september. ‘Geen Pinkpop, geen Nijmeegse Vierdaagse, geen Zwarte Cross, geen betaald voetbal’, aldus Rutte. ‘Dat is zuur, maar we ontkomen er niet aan dit offer te brengen.’
Rutte, die bij de persconferentie vergezeld werd door RIVM-baas Jaap van Dissel, benadrukte dat de druk op de zorg nog steeds ‘gigantisch hoog’ is. Het kabinet wil voorkomen dat een snellere versoepeling leidt tot een nieuwe uitbraak en daarmee tot een extra belasting van het zorgstelsel. ‘We willen per se voorkomen dat het virus in een tweede golf over ons heen komt. Eerst de volksgezondheid, dan de rest.’
Ook Van Dissel zei dat het ‘echt onverantwoord zou zijn om sneller te lopen dan nu is voorgesteld’. Volgens hem moeten artsen, verpleegkundigen en andere werknemers in de zorg de tijd krijgen om enigszins bij te komen. ‘Deze mensen werken al maanden in shifts van 12 uur per dag, die hebben tijd nodig om te herstellen.’
Beperkt risico
Van Dissel probeerde verder vooral ouders en leraren ervan te overtuigen dat de heropening van scholen een beperkt gezondheidsrisico vormt. Hij haalde meerdere onderzoeken aan die bewijzen dat kinderen sterk ondervertegenwoordigd zijn in het aantal besmettingen. Als ze al getroffen worden, zijn de klachten meestal mild. Ook zijn er weinig voorbeelden dat kinderen volwassenen besmetten.
Binnen het Outbreak Management Team (OMT), de groep van experts onder leiding van Van Dissel die het kabinet adviseert, was er geen consensus over het volledig heropenen van de basisscholen. Daarom is er voor gekozen dat scholen beginnen met een halve bezetting per dag. Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe ze dat gaan uitvoeren.
Als er nog meer duidelijkheid komt over de rol van kinderen bij besmettingen kunnen de scholen wellicht volledig opengaan. Daarbij wordt vooral ook naar voorbeelden uit Scandinavië gekeken.
Om leraren gerust te stellen, krijgt die beroepsgroep bij klachten dezelfde mogelijkheid om zich te laten testen als zorgpersoneel. Dat zal ook gelden voor leraren in het middelbaar onderwijs als die op 1 juni weer aan het werk gaan.
Verpleeghuizen
Hoewel het kabinet er zelf wel om vroeg, vindt het OMT het nog steeds onverantwoord om bezoekers toe te laten in verpleeghuizen. Het OMT is verder verdeeld over het risico van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, die daarom voorlopig nog verboden blijven. Tandartsen en mondhygiënisten kunnen wel aan de slag, maar die hadden formeel nooit een verbod.
Het advies om 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid niet te bezoeken, wordt heel voorzichtig versoepeld. Bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen mogen ‘een of twee vaste personen op bezoek komen’.
Het kabinet zal op of rond 12 mei opnieuw beslissen of er na 20 mei meer ruimte is voor versoepeling.
De maatregelen op een rij:
- Basisscholen en kinderopvang open vanaf 11 mei.
- Vanaf 28 april sporten buiten mogelijk tot en met 18 jaar; tussen 12 en 18 met 1,5 meter afstand. Topsporters mogen individueel trainen.
- Nog geen bezoek in verzorgingshuizen tot 20 mei.
- Ook alle andere maatregelen (horeca, theaters, musea, bioscopen) verlengd van 28 april tot 20 mei.
- Verbod evenementen met vergunning- of meldplicht verlengd van 1 juni tot 1 september.
Meer lezen over het coronavirus
Van alle kanten nog veel bezwaren tegen les op de anderhalve meter
Het kabinet lijkt het onderwijs weer langzaam op te willen starten. Dat wordt een ingewikkelde evenwichtsoefening. Veel schoolleiders, docenten en ouders worstelen met de risico’s en de praktische haalbaarheid.
Dat we de corona-maatregelen allemaal op onze eigen manier interpreteren is typisch Nederlands
In Nederland leiden de coronabeperkingen tot discussies tussen zij die de regels zeer strikt naleven en zij die de regels wat rekkelijker opvatten. Wat zegt die interpretatieruimte over ons land?
Het vaccin tegen corona, hoe is het daar toch mee?
Zou het kunnen, een vaccin voor het eind van het jaar? Vijf kandidaat-vaccins worden zelfs al getest op mensen. Ruis, of reden voor optimisme? Tijd voor een bijprater in tien vragen.
Dit moet u weten over het coronavirus
Terwijl we in Nederland met boogjes om elkaar lopen, zijn andere landen volledig in lockdown. Om het allemaal in perspectief te plaatsen verzamelen we hier de belangrijkste cijfers en grafieken, en leest u alles wat u moet weten over het virus.