Basisonderwijs en minister Slob oneens over voorwaarden salarisverhoging

Het basisonderwijs en minister Slob zijn het oneens over de voorwaarden voor een salarisverhoging. De minister wil de lonen pas verhogen als de extra uitkering voor werkloze leerkrachten versobert. Werkgevers en vakbonden staan niet te springen.

Rik Kuiper en Irene de Zwaan
Basisschoolleraren legden in juni vorig jaar het werk neer uit protest tegen het lerarentekort, de werkdruk en de lage salarissen. Beeld anp
Basisschoolleraren legden in juni vorig jaar het werk neer uit protest tegen het lerarentekort, de werkdruk en de lage salarissen.Beeld anp

Het kabinet stelde in het regeerakkoord 270 miljoen euro beschikbaar om de salarissen van basisschoolleerkrachten te kunnen verhogen. Er was wel een voorwaarde: het geld zou alleen vrijkomen als de sector 'de bovenwettelijke regelingen normaliseert'. Het kabinet wil dat de extra uitkering voor leerkrachten die in de WW terechtkomen wordt aangepast.

Werkgevers en vakbonden zijn het daar niet mee eens. Jarenlang waren de lerarensalarissen bevroren, zo klinkt het verwijt, en nu komt er pas meer geld als tegelijkertijd wordt ingeleverd op de arbeidsvoorwaarden. Robert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het bovendien 'opmerkelijk' dat het kabinet dergelijke eisen stelt. 'Hier gaat het kabinet niet over. De cao-onderhandelingen zijn aan de cao-partijen.' Een woordvoerder van de PO-raad vindt de eisen van het kabinet 'opmerkelijk' en 'ongebruikelijk'.

Momenteel krijgen werkloze leerkrachten boven op de wettelijke WW-uitkering van maximaal twee jaar nog een aantal maanden een deel van hun vroegere loon doorbetaald. Hoe lang die bovenwettelijke uitkering duurt, is afhankelijk van de leeftijd van de leraren en het aantal jaar dat ze voor de klas hebben gestaan. Een 55-jarige leraar die 33 jaar gewerkt heeft krijgt bij werkloosheid nog vijfenhalf jaar lang circa twee derde van zijn laatste loon doorbetaald, becijferde Trouw maandag.

Zulke arbeidsvoorwaarden in de publieke en semi-publieke sector wijken te veel af van de arbeidsvoorwaarden op de markt, vindt het kabinet. Bovendien leiden ze tot perverse effecten: leraren in een krimpregio zitten thuis met een uitkering terwijl een regio verderop leerkrachten gezocht worden. Daar komt bij dat het kabinet extra investeert in het basisonderwijs en daarom ook verwacht dat de sector zelf kritisch naar de besteding van het geld kijkt.

Dat lijkt nu ook te gaan gebeuren. Het ministerie, de PO-raad van schoolbesturen en de vakbonden zijn met elkaar in gesprek over aanpassing van de extra uitkeringen. 'Er is geen conflict', zegt een woordvoerder van de PO-raad, verwijzend naar een kop op de voorpagina van Trouw. 'We kijken samen hoe we de regelingen kunnen moderniseren.'

Nieuwe acties

Ondertussen blijft het basisonderwijs ook strijden voor meer geld. De actievoerende partijen, verenigd in het PO-front, moeten basisschoolleraren evenveel betaald krijgen als hun collega's in het voortgezet onderwijs. Ook willen ze minder werkdruk. Hier is 1,4 miljard euro voor nodig, stellen ze. Een deel daarvan is door het kabinet beschikbaar gesteld, maar daar neemt het PO-front geen genoegen mee. Eind januari gaan estafetteacties van start in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Over de aard van de acties wordt later meer bekend gemaakt.

In de videoserie 'Wereldlessen' bezoeken de broers Luuk en Erik Ex scholen van Finland tot Singapore met de vraag: hoe kun je het onderwijs in Nederland beter maken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden