Update

Bas R. vrijgesproken van misbruik kinderen

Een rechtbank in Cambodja heeft de Nederlander Bas R. vrijgesproken van misbruik van verschillende kinderen. Dat meldde hulporganisatie Terre des Hommes donderdag. Vier van de vijf vermoedelijke slachtoffers trokken hun eerdere verklaring in. De getuigenis van het vijfde slachtoffer, een 7-jarig meisje, kwam volgens de rechter niet overeen met haar eerdere verklaring.

Bas R. in Cambodja, waar hij een weeshuis met twaalf kinderen tussen de 7 en 13 jaar runde.Beeld Peter R. de Vries

Voormalig zeilinstructeur R. werd in oktober vorig jaar in Cambodja gearresteerd. Hij kwam vervolgens op borgtocht vrij. De concrete verdenking tegen hem was dat hij vijf weeskinderen seksueel zou hebben misbruikt. Dat zou zijn gebeurd in een door hem opgericht opvanghuis in Siem Reap.

De Nederlander werd eerder in Nederland voor kindermisbruik veroordeeld. Dat gebeurde in 2004. Bas R. kreeg toen een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het misbruiken van een 12-jarige jongen.

'Onder druk of omgekocht'
Terre des Hommes laakt het eerdere besluit van de rechter in Cambodja, waardoor R. eind vorig jaar vrij kon komen. 'In de periode tot aan de rechterlijke uitspraak trokken vier van de vijf kinderen hun aanklacht in. Geen toeval', concludeert Hans Guijt van de hulporganisatie. 'In dit soort zaken zie je steeds weer dat kinderen en hun ouders onder druk worden gezet of omgekocht om hun verklaring in te trekken.'

Bescherming
Terre des Hommes vindt dat ouders van (vermoedelijke) slachtoffertjes van misbruik optimaal beschermd moeten worden, als verdachten op borgtocht worden vrijgelaten. De autoriteiten moeten deze vermoedelijke pedofielen dwingen om zich te onthouden van ook maar enige vorm van contact met de slachtoffers of hun ouders, benadrukt de organisatie.

In deze zaak is extra wrang dat de Cambodjaanse rechter openlijk aangaf dat hij R. niet op borgtocht had vrijgelaten als hij had beschikt over het politiedossier en het vonnis van zijn eerdere veroordeling in Nederland, stelt Terre des Hommes. 'Wij pleiten al langer voor meer internationale samenwerking in dit soort zaken en dat informatie snel wordt overgedragen aan de betreffende autoriteit', zegt Guijt. 'Het is in dit soort gevallen bijna altijd het kind dat helaas aan het kortste eind trekt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden