Bas Haring, Bert Wagendorp, en Mark Haddon

Een geïllustreerde novelle van Bert Wagendorp, Mark Haddon over een gruwelijk ongeluk, Bas Haring verdiept zich in de economie en andere net verschenen titels.

Bas Haring. Beeld Ivo van der Bent

Een zaterdagmiddag

Een journalist interviewt zijn eigen 81-jarige moeder, en hoort eindelijk wat er gebeurde op een zaterdagmiddag lang geleden, in februari 1945. 'Was het 24 februari? Dat zou kunnen. Het zal rond half vier zijn geweest.' Zo begint de door Ien van Laanen geïllustreerde novelle Een zaterdagmiddag van Bert Wagendorp, wiens roman Ventoux (2013) in januari van dit jaar lovend werd besproken in The Guardian.

Bermuda

Tien jaar na de verhalenbundel Kiestoon verschijnt de roman Bermuda van Basje Boer (1980), over de Amsterdamse Meis die haar beste vriendin Elfriede niet meer ziet, en in wier richtingloze leven de werkelijkheid zich mengt met scènes uit bekende films als Repulsion, Vertigo en Desperately Seeking Susan. De diamant die ze een jaar eerder van Elfriede heeft gekregen, zit nog in het doosje, en licht op 'als het koffertje uit Pulp Fiction'.

De pier stort in

Een Engelse pier, wellicht die van Bristol, stort in, en een zomers tafereel van ijs etende kustgangers verandert in een ramp van bijbelse porporties. 'Vijfentwintig minuten. Eenenzestig doden.' En daar blijft het niet bij, in het verhaal dat vorig jaar op de longlist stond van de Sunday Times EFG Short Story Award. Nu opent het de verhalenbundel De pier stort in van Mark Haddon (bekend van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht) vertaald door Harry Pallemans.

Zeven soorten honger

In een luxueuze villa bij zee biedt het echtpaar Nadine en Derek Ravendorp vijfentwintig cliënten de mogelijkheid om anoniem af te vallen. 'Wie hier komt kuren, zal niet falen', aldus Nadine. Maar achter die glanzende buitenkant broeit, scheurt en kraakt van alles, en een week later ziet alles er totaal anders uit, in de nieuwe roman van Renate Dorrestein: Zeven soorten honger.

Samen

Tijdens het schrijven aan De ambachtsman, dat de Brits-Amerikaanse socioloog Richard Sennett definitief beroemd maakte, werd hij steeds opnieuw getroffen door een bepaalde sociale kwaliteit die bij praktisch werk komt kijken: samenwerking. 'Samenwerking is de olie in de machinerie van het dingen-voor-elkaar-krijgen; door te delen met anderen kunnen we gedaan krijgen wat we zelf niet kunnen', schrijft hij in het boek Samen dat hij in 2012 schreef en dat deze week in Nederlandse vertaling is verschenen. Inmiddels werkt Sennett aan een boek over hoe steden zijn gebouwd; de drie boeken samen noemt hij zijn homo faber-project, 'waarbij ik refereer aan het klassieke idee van de Mens als zijn eigen schepper: een schepper van leven door concreet handelen.'

Prufrock en andere observaties

Als 28-jarige debuteerde T.S. Eliot met de gedempte dichtbundel die nu in de vertaling van Paul Claes uitkomt als Prufrock en andere observaties. Het eerste gedicht gaat over de kalende vrjgezel J. Alfred Prufrock, wiens geremdheid aan die van Eliot doet denken.

Alter Ego's. Hillary Clinton, Barack Obama en hun verborgen strijd om de Amerikaanse macht

Als Witte Huis-correspondent van The New York Times reisde Mark Landler jaren mee met zowel de Amerikaanse president Barack Obama als met diens voormalige minister van Buitenlandse Zaken en huidige presidentskadidaat Hillary Clinton. De laatste wordt door Landler in zijn boek Alter Ego's. Hillary Clinton, Barack Obama en hun verborgen strijd om de Amerikaanse macht omschreven als 'een loyale luitenant, maar ook iemand die wachtte op de bevordering tot generaal', de eerste als een 'contrarevolutionair die Amerika's morele gezag wilde herstellen'.

Waarom cola duurder is dan melk. Een filosoof over economische zaken

Nederlands duidelijkste wetenschapper', heeft de uitgever op een fel geelgroen stickertje laten drukken; de cover van Waarom cola duurder is dan melk. Een filosoof over economische zaken van Bas Haring wordt er een tikje door ontsierd. Haring ging zich een paar jaar geleden in economie verdiepen omdat, schrijft hij in de inleiding, economie feitelijk over ons dagelijks leven gaat: 'Over ons werk, tegenslagen, de verdeling van rijkdom, geluk, de toekomst. Dat zijn toch belangrijke onderwerpen en het is eigenlijk zaak dat ik er iets meer van begrijp. Vandaar dus dat ik me in de economie ben gaan verdiepen.'

Licht. De Nederlandse Republiek als bakermat van de Verlichting

A ndré Klukhuhn, die ooit werd opgeleid tot scheikundige maar zichzelf daarna specialiseerde in het generalisme, schreef voor Prometheus kloeke boeken als De geschiedenis van het denken en Alle mensen heten Janus. Bij De Bezige Bij verschijnt nu Licht. De Nederlandse Republiek als bakermat van de Verlichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden