Bartok heeft zijn buik vol van Chinezen

Bartok krijgt zo langzamerhand een vieze smaak in de mond als het woord 'Chinees' valt. Dit heeft niets te maken met voedsel, maar alles met de tafeltennissport....

Van onze tafeltennismedewerker

GELEEN

Tot twee keer toe kondigde de landskampioen aan, dat er een top-Chinees was gecontracteerd, maar bij aanvang van de competitie was er geen spoor te bekennen van een tafeltennisser uit het land dat naar verluidt spelers verhuurt voor circa tienduizend gulden per seizoen. Het gevolg was dat de landskampioen met een fantasieteam wel erg eerloos onderuit ging tijdens de competitie-ouverture bij buurtgenoot Kluis (6-1).

Enkele maanden geleden stuurde Bartok een persbericht rond waarin de mededeling werd gedaan dat vice-wereldkampioen Liu Guoliang voor de Limburgse club zou uitkomen. Enkele weken later moest dit bericht worden herroepen. De mondelinge overeenkomst was gemaakt voor het WK en daarna konden de Chinese autoriteiten Liu voor veel meer geld verhuren aan een club in Italië. Daar is hij inmiddels gearriveerd.

Maar de daarna door de Chinese autoriteiten toegezegde speler, Liu Qiang, bezit ook geen onaardige erelijst. Hij was deelnemer aan de wereldkampioenschappen in het dubbelspel. In de zwak bezette Nederlandse competitie (de toppers spelen in Duitsland) zou hij dan toch in ieder geval de sterkste moeten zijn.

Vrijdagavond ontbrak Liu echter bij het voorstellen van de eredivisieteams. Coach Piet van Sloun had toen nog enige hoop dat 'zijn' Chinees zaterdagmorgen nog zou arriveren voor de eerste wedstrijd. Maar een dag later, bij Kluis, verscheen Bartok achter de tafel met het drietal Peter Heister, Jochem Gerards en Jo Wehrens, een invaller die al een jaar of vijf geen competitie meer had gespeeld.

Topsport-cooëdinator Gré Leenders: 'We hebben Wehrens alleen opgesteld om de boete te voorkomen. Het had natuurlijk geen enkele zin.' Bartok had nog geprobeerd om de eerste wedstrijd te verzetten, maar kreeg daarvoor geen toestemming van competitieleider Van den Berg.

De prangende vraag in de tafeltenniswereld luidt nu al wekenlang: komt Liu nu wel of niet naar Nederland? Leenders: 'We gaan ervan uit dat hij deze week komt. Het probleem is dat de Chinese bond het visum te laat heeft aangevraagd. Anderzijds is het een goed teken, dat het door ons bestelde vliegticket inmiddels wel is afgehaald. Maar het vervelende is dat je er geen enkele invloed meer op hebt. Het is een kwestie van afwachten.'

Met Liu hoopt Bartok, dat na het vertrek van Chen en Verhulst een compleet nieuw team op de been heeft moeten brengen, in ieder geval de play-offs te halen. Maar in de wedstrijd tegen Kluis bleek dat de andere nieuwelingen, de Duitser Peter Heister en Jochem Gerards, ook geen hoogvliegers zijn.

Verdediger Heister (32) won betrekkelijk makkelijk van Andy Snijders, maar zijn verliespartij tegen Leon Houben is een indicatie dat hij tegen heel wat nederlagen aan gaat lopen. De tafeltenniscompetitie wordt dit seizoen voor het eerst volgende het Europa-Cup-systeem gespeeld: zeven partijen in plaats van tien. De topclubs zijn dolblij met dit systeem, maar de mindere ploegen zien het helemaal niet zo zitten.

Mariëlle van Gool (Hotak) verwoordt de mening van heel wat spelers en speelsters als ze opmerkt 'dat het wel erg veel verre reizen worden voor maar twee partijen'. Het argument om het aantal partijen te verminderen had vooral te maken met de tijdsduur. Wedstrijden van vier uur of langer konden publiek en media allang niet meer boeien.

Eredivisie mannen: Kluis 1-6, Irene en Oegstgeest 1-4, Odion en Veldhoven 1-3, Bartok 1-1, Feijenoord en Never Despair 0-0.

Vrouwen: Den Helder 1-7, Hoonhorst en Reflex 1-6, De Treffers '70 1-5, Spaarne 1-2, Amsterdam '78 en Hotak '68 1-1, Red Stars 1-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden