Barth: lagere inkomens ontzien bij bezuinigen

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth vindt dat het kabinet bij nieuwe bezuinigingen lagere inkomens zo veel mogelijk moet ontzien. 'Pas op met wat je met de lagere inkomens doet', zei ze zaterdag in TROS Kamerbreed.

Marleen BarthBeeld anp

Barth reageerde op een vraag over een mogelijke ontkoppeling van lonen en uitkering. 'Ik denk dat voor de PvdA geldt dat dit één van de allerlaatste dingen is om op te bezuinigen. Maar ik stel ook vast dat de economische situatie in Nederland echt heel ernstig is.' Ze zei ook dat het kabinet wat haar betreft 'scherper moet kijken naar de oplopende werkloosheid'.

GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik reageerde cynisch. Een oproep is niet genoeg, zei hij, de PvdA heeft immers met vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zelf de sleutel in handen bij de aanpak van de werkloosheid.

Hij verwijt de PvdA timide gedrag. Waar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra aangeeft waarop hij wel en niet wil bezuinigen, zegt de PvdA niks, aldus Van Ojik. 'Treurig.'

In het radioprogramma pleitte ChristenUnie-senator Roel Kuiper ervoor om NS en ProRail weer samen te brengen in een bedrijf, net zoals dat in Duitsland met Deutsche Bahn het geval is. De PvdA is ook voorstander van het samenvoegen van NS en ProRail, maar niet op dit moment, aldus Barth. Een reorganisatie zou er volgens haar toe leiden dat het bedrijf 'naar binnen gekeerd raakt' en minder aandacht heeft voor het belang van de reiziger.

Barth reageerde ook op het Volkskrantonderzoek van zaterdag, waaruit blijkt dat topinkomens bij bedrijven het afgelopen jaar weer zijn gestegen. 'Je gaat je afvragen op welke planeet deze mensen leven', zei Barth. Ze steunt een eerder door FNV Bondgenoten voorgestelde norm om het vaste salaris bij bedrijven te maximeren op 20 keer het laagste salaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden