Bart van U. vermoordde Els Borst 'om euthanasiebeleid'

Bart van U. heeft de moord op oud-minister Els Borst bekend. Van U. stelt dat hij een 'goddelijke opdracht' kreeg om Borst te vermoorden omdat zij verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid. Van U. bekende tijdens een verhoor achter gesloten deuren. Het was de eerste keer dat hij überhaupt iets gezegd heeft over de zaak. Eerder weigerde hij te praten of lukte het niet hem te verhoren.

Oud-minister Els Borst. Beeld ANP

De rechtbank overwoog even of Van U. in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, moest worden opgenomen voor verder onderzoek. Van U. is daar al eerder opgenomen geweest, maar zijn verklaring van vandaag wordt door de rechtbank misschien gezien als reden voor extra onderzoek.

Van U. en zijn advocaat stellen echter dat het geen zin heeft om hem opnieuw te laten opnemen. Van U. zal ook niet meewerken aan het onderzoek als hij weer wordt opgenomen. Daarom heeft het volgens hem en zijn advocaat toch geen zin. De rechtbank heeft het verzoek om Van U. ter observatie op te nemen in het Pieter Baan Centrum uiteindelijk afgewezen omdat het 'geen toegevoegde waarde' zou opleveren.

Donderdagochtend liet Van U. aan de rechtbank in Rotterdam weten een verklaring te willen afleggen.
Hij stond vandaag terecht tijdens een pro forma-zitting. De rechter behandelde de zaak dus nog niet inhoudelijk, maar keek naar het verloop van het politie-onderzoek. De inhoudelijke behandeling van de zaak start op 29 maart.

Minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) bood eerder dit jaar zijn excuses aan voor de gemaakte fouten in de zaak rond Van U. Het ging al eerder niet goed met hem, maar die signalen werden genegeerd. In 2012 werd hij veroordeeld, maar niet gevangen genomen. Daar kwam bij dat justitie verzuimde dna af te nemen bij Van U., waardoor hij na de moord op Borst in februari vorig jaar niet meteen gearresteerd kon worden. Een klein jaar later vermoordde hij zijn zus. Wat ging er fout? Een reconstructie. (+)

Aanwijzingen OM

Eerder bekende Van U. al de moord op zijn zus in 2015, een klein jaar nadat Els Borst is vermoord. In februari werd de oud-politica met 41 messteken om het leven gebracht. Het OM liet eerder weten dat het een behoorlijk aantal aanwijzingen heeft die wijzen op de betrokkenheid van Bart van U. Zo is een haar op haar jas hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Van U., net als een DNA-spoor op haar pantykous.

Ook zijn bij hem bestanden gevonden met het adres en de naam van Borst. De oud-minister zelf heeft voor haar dood verteld dat er op 29 januari 2014 een verwarde man aan haar deur was geweest, die vroeg naar de adressen van de oud-premiers Kok en Balkenende.

Tijdens het verhoor heeft Van U. gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en Borst heeft omgebracht.

Een rechtbanktekening van Bart van U. Beeld ANP

Ontsnappingspoging

Of van U. toerekeningsvatbaar is en dus verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden, is nog niet bekend. Het rapport hierover is nog niet klaar.

Van U. probeerde eind oktober te ontsnappen uit het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen, waar hij destijds was opgenomen. Na de poging werd hij overgeplaatst naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught.

Het incident gebeurde tijdens het luchten. Van U. wilde naar het toilet en klom onderweg over een hek. Daarna wist hij het dak te bereiken. Op meer dan tien meter hoogte werd hij overmeesterd, waarna hij in een isoleercel is geplaatst.

Reactie D66-leider Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold reageerde op het nieuws over de oud-D66-politica door te zeggen dat zijn ‘bangste vermoedens’ waarheid zijn geworden. Hij noemt het motief van de verdachte schokkend en confronterend. ‘Els stond voor alles waar D66 voor staat. (…) Ze is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden