Bart van U. krijgt tbs voor doden Els Borst, geen celstraf

Bart van U. is veroordeeld tot tbs voor het doden van oud-minister Els Borst en zijn zus. Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Volgens de rechters is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis.

rechtbanktekening van Bart van U.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar cel en tbs tegen Van U geëist, omdat justitie hem niet volledig ontoerekeningsvatbaar achtte. Het OM volgde hierin de deskundigen van het Pieter Baan Centrum, die Van U. weliswaar 'sterk verminderd' toerekeningsvatbaar achtten, maar niet konden uitsluiten dat hij de gebeurtenissen achteraf psychotisch inkleurde. Volgens de rechtbank leefde Van U. ten tijde van de moorden in een parallelle wereld door zijn ziekte.

Het grote verschil tussen de eis van het OM en het vonnis van de rechtbank heeft te maken met die ontoerekeningsvatbaarheid, legt hoogleraar Strafrecht Henny Sackers uit. 'Volledig ontoerekeningsvatbaar betekent dat je dusdanig ziek bent dat je niet meer over een eigen wil beschikt. Dan is er geen ruimte voor straf. Van U. is bij wijze van spreken zo knettergek bevonden dat we hem als samenleving geen verwijt kunnen maken voor zijn misdrijven.'

De conclusie 'volledig ontoerekeningsvatbaar' wordt niet vaak getrokken en het komt ook niet vaak voor dat de rechtbank het deskundigenadvies niet volgt. 'Maar de rechters mogen van het advies afwijken. Als ze dat maar motiveren.'

Sackers schat in dat de tbs van Van U. neerkomt op levenslange tbs. Het OM bestudeert het vonnis en bekijkt of het in beroep gaat. Van U.'s advocaat is tevreden en de nabestaanden van Borst hebben aangegeven 'vrede' te hebben met het vonnis. De nabestaanden van Van U.'s zus spreken van een 'forse domper' dat Van U. geen celstraf krijgt.

Van U. bracht oud-minister Els Borst in februari 2014 om het leven met tientallen messteken. Een jaar later doodde hij zijn zus. In de tussentijd probeerde hij meermaals tevergeefs de aandacht op zichzelf te vestigen bij de politie. De Commissie-Hoekstra, die de zaak onderzocht, concludeerde vorig jaar dat politie, justitie en de geestelijke gezondheidszorg hierin ernstige steken hebben laten vallen.

Lees ook

Hij had altijd gehoopt dat God het zelf zou regelen. Dat zijn ingrijpen niet nodig zou zijn. Maar toen Bart van U. op 8 februari 2014 in de garage van oud-minister Els Borst stond, wist hij het zeker: zij is verantwoordelijk voor het euthanasiebeleid, haar moet ik doden. 'Het liefst ren je hard weg. Maar God heeft me daar gehouden tot de laatste zucht eruit ging.' Lees hier het verslag van de eerste zittingsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden