Bart C. heeft masochistische stoornis, stellen forensische psychiaters vast: 'Leg tbs op met voorwaarden'

De 27-jarige Bart C. uit Utrecht, die wordt verdacht van ontucht met zeven meisjes in de buitenschoolse opvang Partou in De Bilt, moet tbs opgelegd krijgen met voorwaarden. Zo luidt althans het advies van de door de rechtbank ingeschakelde forensisch psychiaters en psychologen van het NIFP die bij hem een 'masochistische stoornis' hebben vastgesteld.

Exterieur van Partou Kinderopvang op de locatie Sportpark Weltevreden. Beeld anp

C.'s advocaat Chris Hesen vindt dit advies veel te zwaar, zei hij dinsdag op de voorbereidende zitting van de strafzaak. Er is geen sprake geweest van verkrachting en hij heeft zijn slachtoffers niet betast, betoogde de raadsman.

Mogelijk heeft de recente commotie over de van de moord op Anne Faber verdachte Michael P. meegespeeld in dit zware advies. P. kreeg voor een eerder zwaar zedendelict geen tbsopgelegd waardoor hij de vrijheid had nogmaals een slachtoffer te maken. 'De recente media-aandacht voor de zaak Anne Faber werkt niet mee in deze zaak', aldus Hesen.

Geen einddatum

Veel verdachten vrezen tbs omdat daaraan, anders dan aan een gevangenisstraf, geen einddatum zit; de behandeling kan telkens worden verlengd. Daarom werken veel verdachten niet mee aan psychologisch onderzoek. Maar ook zonder dergelijk onderzoek kan een rechter tbs opleggen.

Tbs met voorwaarden wordt gezien als een mildere versie van tbs, maar ook daarvan staat de duur vooraf niet vast. 17 april wordt de zaak inhoudelijk behandeld. C. werd in augustus gearresteerd, nadat ouders van twee meisjes aangifte tegen hem hadden gedaan. De schok onder de ouders over de arrestatie van de populaire medewerker van de buitenschoolse opvang was groot.

Masochistische stoornis

In zijn cel deed C. een zelfmoordpoging. Na een periode van zwijgen liet hij in november weten dat hij zijn verhaal wilde vertellen tegen de politie 'om onrust weg te nemen bij de ouders en enkele nuances aan te brengen'. Als pedagogisch medewerker van de opvang zou hij met zeven meisjes in de leeftijd van vier tot tien jaar ontucht hebben gepleegd en aan een achtste slachtoffer zijn geslachtsdeel hebben getoond.

Volgens de deskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) kon bij hem een pedofiele stoornis 'niet worden aangetoond en niet worden uitgesloten'. Hij zou de ernst van zijn handelen onvoldoende inzien. De deskundigen constateren dat hij een masochistische stoornis heeft, waarvoor hij moet worden behandeld om herhaling te voorkomen.

Advocaat Hesen vindt het tbs-advies 'te kort door de bocht' en vroeg de rechter om een tegenonderzoek door een forensisch seksuoloog. 'Hij wordt straks onterecht de tbs ingerommeld terwijl hij meewerkt aan therapie. De nuance lijkt zoek.'

De rechter vindt zo'n tegenonderzoek niet nodig. Het voorliggende onderzoek van het NIFP is volgens de rechtbank 'voldoende onderbouwd', en de deskundigen 'zijn geëquipeerd om deze conclusies te trekken'. 'Of dit advies gevolgd wordt, is een juridische vraag die in het vonnis wordt beantwoord', aldus de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.